Τη διαφάνεια αποζητεί τώρα η ΜΙ6

Τη διαφάνεια αποζητεί τώρα η ΜΙ6

Ασυνήθιστη κίνηση από τον επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, που μίλησε δημόσια σε δημοσιογράφους!

Έχει κατηγορηθεί για άκρα μυστικότητα και παρεμβατική -στα όρια του νόμου- συμπεριφορά. Ο λόγος για τη βρετανική μυστική υπηρεσία ΜΙ6, που αποφάσισε να απευθυνθεί στο κοινό, προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα -και νομιμότητα- των ενεργειών της.

Ο επικεφαλής της, Άλεξ Γιάνγκερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επικεντρώθηκε κυρίως στους νέους νόμους εποπτείας μέσω του διαδικτύου. Τόνισε πως οι νέοι νόμοι εποπτείας, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως άκρως παρεμβατικοί, παρέχουν στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τις νόμιμες διαδικασίες που χρειάζονται για την καταπολέμηση της «υφιστάμενης απειλής» που έχει προκύψει από τα νέα δεδομένα και το διαδίκτυο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η MI6 δεν πρέπει ποτέ «να υπονομεύσει τις αξίες τις οποίες υπερασπίζεται».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό Wired, ο Γιάνγκερ τόνισε επίσης την ανάγκη για «συνέχεια» των σχέσεων μεταξύ των συμμάχων, στον απόηχο του Brexit, της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και των δηλώσεων του Άσαντ, που χαρακτήρισε «τρομοκράτη οποιονδήποτε αντιτίθεται σε μια βίαιη κυβέρνηση».

Αφού παραδέχτηκε ότι η εποχή του διαδικτύου που διανύουμ έχει αλλάξει σημαντικά τα πράγματα, αναγνώρισε επίσης «τη χρυσή ευκαιρία» η οποία έχει προκύψει.

«Εάν χρησιμοποιηθεί με νόμιμους τρόπους και με πλήρη συμμόρφωση στις έννοιες της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά μας να εντοπίζουμε, τόσο τις κατάλληλες ευκαιρίες όσο και τις απειλές», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Γιάνγκερ εστίασε την ομιλία του σε τρεις βασικούς τομείς της δουλειάς που γίνεται στη MI6: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τον κυβερνο-χώρο και το «στρατηγικό πλεονέκτημα». Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το Wired, το τελευταίο αποτελεί ένα ασαφές θέμα, αφού σχετίζεται με την απόκτηση απόρρητων πληροφοριών «οι οποίες συγχωνεύονται με άλλες πηγές πληροφόρησης, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να πάρει τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή».

Ωστόσο, στόχος είναι η αντιμετώπιση των «κυβερνο-επιθέσεων, της προπαγάνδας και της ανατροπής της δημοκρατικής διαδικασίας». Ο Γιάνγκερ εξήγησε ότι η ίδια η MI6 έχει σκοπό να αγκαλιάσει την έννοια της παγκοσμιοποίησης και τα οφέλη αυτής, με τον σωστό τρόπο, ενώ «εκείνοι με “εχθρικές προθέσεις” χρησιμοποιούν την παγκοσμιοποίηση για ειδεχθείς σκοπούς».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ADVERTISING

SHARE: