Το αδιέξοδο στο Brexit απασχολεί την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Το αδιέξοδο στο Brexit απασχολεί την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
European Commission President Jean-Claude Juncker, left, and European Council President Donald Tusk participate in a Tripartite Social Summit in Brussels on Wednesday, Oct. 18, 2017. EU officials met social partners one day ahead of an EU summit to promote social and economic progress. (AP Photo/Virginia Mayo) P Photo/Virginia Mayo

Μεταναστευτικό, άμυνα, αλλά βασικά Brexit είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες

Κι ενώ το καλό νέο είναι ότι η Ελλάδα δεν… απασχολεί ως θέμα την συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το κακό νέο είναι ότι κάθε θέμα έχει κι από ένα «αγκάθι».

Οι ηγέτες έχουν να συζητήσουν τα μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την πρόοδο που έχει γίνει για τις αλλαγές στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Μια κουβέντα που κρατάει καιρό, λόγω των ισχυρών αντιστάσεων των χωρών της κεντρικής Ευρώπης –και κυρίως του Βίσενγκραντ- που και στις παράλληλες συζητήσεις για την αναθεώρηση του γνωστού πλέον «κανονισμού Δουβλίνο» δεν επιδεικνύουν και τόση αλληλεγγύη στις πρώτες χώρες υποδοχής.

Θέμα που αφορά και την Ελλάδα θα είναι η Τουρκία, συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στο δείπνο, κατόπιν αιτήματος της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ. Η ίδια προεκλογικά είχε ζητήσει αυτήν την κουβέντα μεταξύ των ηγετών, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος να ξεκινήσουν ξανά οι διαδικασίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ που στην πράξη έχουν παγώσει

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι παρόλο που για την Γερμανίδα Καγκελάριο το θέμα δεν έχει πλέον μεγάλη σημασία, οι ηγέτες θα θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα προς την γείτονα ότι είναι «στρατηγικός σύμμαχος» και πως επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον Ρ.Τ.Ερντογάν και στις «απειλές» του –και κυρίως στην επαναφορά της θανατικής ποινής.

Παραμένει πρόβλημα το Brexit

Το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι το Brexit, για το οποίο οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει. Μπορεί μετά την συνάντηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη Δευτέρα να φυσάει άλλος αέρας στις συζητήσεις, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.

Το ανανεωμένο πρόγραμμα των ηγετών περιλαμβάνει ένα… πρωινό με την Μέι στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα τους ενημερώσει για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου και ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησής της. Στη συνέχεια η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα αποχωρήσει και οι υπόλοιποι θα συζητήσουν με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με διαρροή που δημοσιεύτηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο, οι ηγέτες θα κληθούν να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, στην απόφαση που έχουν λάβει ότι «πρώτα να συμφωνηθούν οι όροι αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και μετά να προσδιοριστούν οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις». Οι 27 αναμένεται να διευρύνουν την εντολή στο πρόσωπο του Μ. Μπαρνιέ, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί την επόμενη μέρα, δηλαδή την σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Είναι ένα «δωράκι» προς την Τ. Μέι ελέω του ανταγωνιστή της Μπ. Τζόνσον…

Στο θέμα της άμυνας, και οι 28 θα ξαναδούν την μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας (PESCO), και συγκεκριμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τέλος, οι ηγέτες θα αναλύσουν τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησης των ευκαιριών και αντιμετώπισης των προκλήσεων που θέτει η ψηφιακή επανάσταση.

Για ενότητα των 27 κάλεσε ο Τουσκ

Στην καθιερωμένη επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνταλντ Τουσκ, προτείνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 Συνόδων Κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ μετά το σοκ του Brexit.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω την επιθυμία σας να επιταχύνετε το έργο σας και να ξεπεράσετε το αίσθημα της αδυναμίας», σημειώνει ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει επίσης βούληση να δοθεί νέα ώθηση και να εμπλουτιστεί το έργο μας και με νέες ιδέες».

Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρει επίσης ότι θα ήθελε να αλλάξει τη μέθοδο εργασίας, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή προσέγγιση της προσπάθειας επίτευξης ομοφωνίας, με αυτή των συζητήσεων που θα παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις διαφωνίες των χωρών. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι σίγουρο πως θα νιώσουν «άβολα» με αυτή τη συζήτηση, καθώς παραπέμπει έμμεσα στην προηγούμενη συζήτηση περί Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.

Φωτό:ΑP Photo/Virginia Mayo

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα