Το 'δεξί χέρι' του Ραχόι αποκαλύπτει: Τι θα γίνει μόλις λήξει το τελεσίγραφο της Μαδρίτης στην Καταλονία

Spain's Prime Minister Mariano Rajoy gestures as he speaks during a press conference at the Moncloa Palace in Madrid, Spain, Wednesday, Oct. 11, 2017. The Spanish Cabinet met in Madrid Wednesday to work out its response to an announcement from the head of the wealthy Catalonia region that he was proceeding with a declaration of independence, further fueling Spain's worst political crisis in decades. (AP Photo/Paul White)
Spain's Prime Minister Mariano Rajoy gestures as he speaks during a press conference at the Moncloa Palace in Madrid, Spain, Wednesday, Oct. 11, 2017. The Spanish Cabinet met in Madrid Wednesday to work out its response to an announcement from the head of the wealthy Catalonia region that he was proceeding with a declaration of independence, further fueling Spain's worst political crisis in decades. (AP Photo/Paul White) AP

Με τρομοκράτη που δεν έχει παραδώσει τα όπλα παρομοιάζει τον ηγέτη των Καταλανών, Κάρλες Πουτζντεμόν, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος

Λίγες ώρες προτού λήξει (στις 11 π.μ. της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) το νέο τελεσίγραφο του Μαριάνο Ραχόι προς τον καταλανό πρόεδρο, το δεξί χέρι του Ισπανού πρωθυπουργού και γενικός συντονιστής του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular) Φερνάντο Μαρτίνεζ Μαίλιο (Fernando Martinez Maillo), μιλώντας αποκλειστικά στο NEWS 24/7, αποκαλύπτει τις προθέσεις της ισπανικής κυβέρνησης.

«Αύριο θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις. Αν ως τις 10 η ώρα, που είναι το τελεσίγραφό μας, ο Πούτζντεμον δεν απαντήσει ρητώς ότι επιστρέφει στη νομιμότητα, η κυβέρνησή μας θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο και το Κονγκρέσο και θα βάλει σε εφαρμογή το άρθρο 155, αφαιρώντας όλες τις εξουσίες από την κυβέρνηση και το καταλανικό κοινοβούλιο. Η Μαδρίτη θα αναλάβει την διακυβέρνηση της Καταλοινίας, μέχρι να προκηρυχτούν εκλογές», αναγγέλλει ο Μαρτίνεζ.

Εκλογές πότε θα προκηρυχτούν;

Σε 3-4 , το πολύ 5 μήνες.

Θα προβείτε σε νέες συλλήψεις, ενδεχομένως και του ίδιου του Πούτζντεμον;

Δεν είναι απαραίτητο να προβούμε σε νέες κρατήσεις πολιτικών. Δεν είναι αυτό σκοπός της κυβέρνησης. Ωστόσο, θα αναλάβει η ισπανική δικαιοσύνη.

Ο Πούτζντεμον, θέλοντας προφανώς να κερδίσει χρόνο, ζήτησε διάλογο δυο μηνών με τον Μαριάνο Ραχόι, στην επιστολή που απέστειλε όταν εξέπνεεε το προηγούμενο ισπανικό τελεσίγραφο. Γιατί η Μαδρίτη δεν συζητάει μαζί του;

Είναι σα να συζητάς με ένα τρομοκράτη που δεν έχει καταθέσει στο τραπέζι τα όπλα του.Δεν συζητάμε με μια παράνομη κυβέρνηση. Θα συζητησουμε μόνο αν επιστρέψει στη νομιμότητα.

Η Ε.Ε. δεν έχει ζητήσει να ξεκινήσετε το διάλογο με την Βαρκελώνη;

Η Ε.Ε. λέει ότι το ζήτημα είναι εσωτερικό, αφορά αποκλειστικά την Ισπανία. Είναι υποστηρικτική και κοντά στην ισπανική κυβέρνηση φυσικά, καθώς η Καταλωνία είναι παράνομη αυτή τη στιγμή διεκδικώντας Ανεξαρτησία. Αν αποδεχόταν την παράνομη πράξη της, θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαικό οικοδόμημα, καθώς υπάρχουν και σε άλλες χώρες αυτονομιστές.

Πώς θα αντιδράσει η ισπανική κυβέρνηση αν οι Καταλανοί, μετά την εφαρμομή του άρθρου 155, κατεβούν στους δρόμους και παραλύσει η Καταλωνία, πράγμα εξαιρετικό πιθανό;

Η κατάσταση μπορεί όντως να γίνει επικίνδυνη, αλλά η ισπανική αστυνομία θα αποκαταστήσει την ηρεμία

Η καταλανική αστυνομία, οι Μossos d’Esquadra, ποια πλευρά θα πάρουν;

Θα πρέπει να υπερασπιστούν τις ισπανικές Αρχές που πλέον θα αναλάβουν τον έλεγχο της Καταλονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ένταση στην Καταλονία: Και πάλι στους δρόμους οι Καταλανοί

ADVERTISING

SHARE: