Το Φέργκιουσον φλέγεται για τον Μάικλ Μπράουν: Πυρπόλησαν 12 κτίρια. Η Εθνοφρουρά ενισχύει την Αστυνομία

default image

Έκρηξη βίας στο Φέρκιουσον μετά την αυωωτκή απόφαση για τον αστυνομιό που σκότωσε τον νεαρό αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν. Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών (pics)

Επιπλέον δυνάμεις της Εθνοφρουράς ενίσχυσαν τους αστυνομικούς στο Φέργκιουσον, οι οποίοι έχουν γίνει στόχοι πυρών ενώ κτίρια έχουν πυρποληθεί μετά την ανακοίνωση χθες, Δευτέρα, το βράδυ ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος του λευκού αστυνομικού που το περασμένο καλοκαίρι σκότωσε έναν άοπλο νεαρό μαύρο, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας αυτής της κομητείας στις βόρειες ΗΠΑ.

Η αστυνομία αντιμετωπίζει μια έκρηξη βίας μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Οι αστυνομικοί δέχθηκαν πολλά πυρά, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ στις 02:30 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας) 12 κτίρια φλέγονταν, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρ.

Ο Μπέλμαρ πρόσθεσε πως σύμφωνα με δική του καταμέτρηση, 150 πυροβολισμοί ρίχθηκαν εναντίον των αστυνομικών. Όμως η αστυνομία δεν απάντησε και δεν υπήρξαν νεκροί.

Καθώς οι ταραχές συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας, ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον ζήτησε από την Εθνοφρουρά επιπλέον ενισχύσεις για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς.

 

Την απόφαση του σώματος των ενόρκων, που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος σκότωσε τον Αύγουστο τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν, ακολούθησαν αμέσως βίαιες συμπλοκές.

“Αισθανόμαστε βαθειά απογοήτευση που ο φονιάς του παιδιού μας δεν θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απαλλακτικής για τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον απόφασης του σώματος των ενόρκων και στην οποία απευθύνεται έκκληση προς τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί.

“Έχουμε ανάγκη να εργασθούμε μαζί για να διορθώσουμε το σύστημα αυτό που επέτρεψε να συμβεί αυτό”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειας, που πραγματοποιεί εκστρατεία ώστε κάθε αστυνομικός που περιπολεί σε αμερικανικό δρόμο να φέρει στη στολή του κάμερα που θα καταγράφει τις κινήσεις του.

“Ας μην κάνουμε απλώς θόρυβο, ας αλλάξουμε τα πράγματα”, υπογράμμισε η οικογένεια στην ανακοίνωση.

Από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. “Είμαστε ένα έθνος που βασίζεται στο σεβασμό του νόμου”, δήλωσε και κάλεσε όλους αυτούς που αμφισβητούν την απόφαση του σώματος των ενόρκων να το κάνουν “με ειρηνικό τρόπο”. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν ζήτησε η ίδια να αποφευχθεί οποιαδήποτε πράξη βίας.

 

New Republic: Ο Ομπάμα πρέπει να μεταβεί αμέσως στο Φέργκιουσον.

Εν των μεταξύ, αρθρογράφος του περιοδικού New Republic υποστηρίζει πως ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να μεταβεί αμέσως στο Φέργκιουσον:

“Η απροθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να εμπλακεί περισσότερο τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση του Μάικλ Μπράουν, του 18χρονου μαύρου που σκοτώθηκε από ένα λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, απογοήτευσε πολλούς από τους πιο ένθερμους οπαδούς του.

‘Αν είχα γιο, θα έμοιαζε με τον Τρέιβον’, είχε πει τότε. Η διαφορά είναι ότι εκείνη η δήλωση είχε γίνει μετά την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν από ένα σώμα ενόρκων, όχι πριν από την παραπομπή σε δίκη του τελευταίου.

Ουσιαστικά, όμως, βρισκόμαστε και τώρα στο ίδιο σημείο. Δεν θα υπάρξει ετυμηγορία για τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, αφού ο αστυνομικός που τον σκότωσε δεν θα δικαστεί.

Η απόφαση του σώματος των ενόρκων έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο Φέργκιουσον όσο και σε άλλες πολιτείες και οι πολιτικοί ηγέτες – του αμερικανού προέδρου συμπεριλαμβανομένου – απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από εκείνους που έχουν πάρει τα όπλα περιμένοντας τις ταραχές και τις λεηλασίες. Ο ίδιος ο Ομπάμα λέει ότι θα περιμένει την αντίδραση της κοινής γνώμης προτού αποφασίσει αν θα μεταβεί στο Μιζούρι.

Θα πρέπει να πάει έτσι κι αλλιώς”, γράφει ο Μπράιαν Μπόιτλερ στoν ιστότοπο του περιοδικού New Republic” και προσθέτει:

“Είναι η πρώτη ευκαιρία που έχει να μιλήσει για ένα θέμα φυλετικού χαρακτήρα χωρίς να έχει μπροστά μου μια εκλογική αναμέτρηση να επηρεάζει τη συμπεριφορά του”.

“Η υπόθεση αυτή δεν αφορά όμως μόνο το φυλετικό ζήτημα ή τη λειτουργία της αστυνομίας, αλλά τα πολιτικά δικαιώματα εν γένει. Και ο Ομπάμα είναι ο ιδανικός πρόεδρος για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να μεταβεί άμεσα στο Φέργκιουσον”, καταλήγει το άρθρο.

Διαβάστε ακόμα στο NEWS247:

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που η μητέρα του Μάικλ Μπράουν μαθαίνει για την αθώωση του δολοφόνου του γιου της

Φέργκιουσον: Δεν θα διωχθεί ο αστυνομικός που σκότωσε τον άοπλο Μάικλ Μπράουν. Οργή λαού στις ΗΠΑ

Έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα