Το φλέρτ Μέι με την Τουρκία του Ερντογάν

Το φλέρτ Μέι με την Τουρκία του Ερντογάν

Στην πρώτη της επίσκεψη στην Άγκυρα, η Βρετανή πρωθυπουργός συναντά τον πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπ. Γιλντιρίμ, η Μέι αναζητά νέες συμφωνίες με την Άγκυρα

Επόμενος σταθμός της Τερέζα Μέι, έπειτα από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ, η Άγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη της Βρετανής πρωθυπουργού αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη επιφύλαξη από τις Βρυξέλλες, αλλά και το εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Κοινή ομάδα εργασίας Τουρκίας – Βρετανίας με στόχο την επίτευξη νέων διμερών εμπορικών συναλλαγών ανακοίνωσαν από κοινού Ερντογάν και Μέι.

Η Βρετανή πρωθυπουργός έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα το πρωί του Σαββάτου και επισκέφτηκε το μαυσωλείο του πατέρα του του τουρκικού Έθνους, Κεμάλ Ατατούρκ. Εκεί συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης του Βρετανού πρέσβη στην Τουρκία.

Επίσκεψη της Τεράζα Μέι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, Άγκυρα (φωτό: Daily Sabbah)

Το κρύο της Άγκυρας

Στη συνέχεια, η Τερέζα Μέι συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπου κεντρικό θέμα της συζήτησης σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ υπήρξε η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και η ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών.

Ο Τούρκος ηγέτης φέρεται να ρώτησε την Βρετανή πρωθυπουργό πως είναι ο καιρός συγκριτικά με την Ουάσιγκτον, με την Μέι να απαντά πως στην Άγκυρα κάνει περισσότερο κρύο.

Από την Ντάουνινγκ Στριτ, αναφέρουν πως ο στόχος της επίσκεψης είναι η διαμόρφωση μιας διμερούς συμφωνίας σε εμπορικό επίπεδο. Άλλωστε, η Guardian συνδέει την επίσκεψη με την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και την απειλή Ερντογάν να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το προσωπικό.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει πως η παρουσία Μέι στην Άγκυρα, έρχεται λίγες ώρες μετά την ένταση Αθήνας και Άγκυρας, αναφορικά με τους οκτώ στρατιωτικού που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας και την απόφαση του δικαστηρίου να μην επιτρέψει την έκδοσή τους στη γειτονική χώρα.

Για την Μέι δεν υπάρχουν… ανθρώπινα δικαιώματα

Επιπλέον, η guardian σχολιάζει πως από την πλευρά της η Μέι δεν έχει σκοπό να εγείρει ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με δηλώσεις της από την Άγκυρα. “Οι δεσμεύσεις είναι πολύ σημαντικές. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που θα συζητηθούν. Δεν νομίζω πως υπάρχουν θέματα που η πρωθυπουργός φοβάται να σχολιάσει” αναφέρουν ωστόσο από το Λονδίνο. Παρόλα αυτά, σχολιάζουν πως θα εκθέσει την άποψή της για ελευθερία του Τύπου και ανθρώπινα δικαιώματα αν αυτό της ζητηθεί.

Οι οικονομίες ανθούν σε ελεύθερες κοινωνίες

Πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις επαφές της συντηρητικής πρωθυπουργού με “αμφιλεγόμενους” ηγέτες. “Την ώρα που η Τερέζα Μέι αναζητά εμπορικές συμφωνίες με τους πιο ανούσιους ηγέτες, αγνοεί μια απλή παράμετρο που θέλει τις πιο επιτυχημένες χώρες στον κόσμο να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα” σημειώνει ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Τιμ Φάρον και προσθέτει: “Οι οικονομίες ανθούν σε ελεύθερες κοινωνίες”.

Το μεγάλο παζάρι με την Τουρκία

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την συνάντησή τους οι Τερέσα Μέι και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας εστίασε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι συζήτησαν το Κυπριακό, καθώς και την κατάσταση στην Συρία και το Ιράκ.

Συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε μια κοινή ομάδα εργασίας για να προετοιμάσει το έδαφος των εμπορικών συναλλαγών μας

Η Άγκυρα και το Λονδίνο συμφώνησαν να συστήσουν μια ομάδα εργασίας για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία επισκέπτεται την Τουρκία.

“Συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε μια κοινή ομάδα εργασίας για να προετοιμάσει το έδαφος των εμπορικών συναλλαγών μας μετά το Brexit”, δήλωσε η Μέι έπειτα από μια συνάντηση με τον Tούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΕ/ GUARDIAN/ DAILY SABBAH

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα