Το μεταναστευτικό, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ στο τετ α τετ Τραμπ – Μέρκελ

Το μεταναστευτικό, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ στο τετ α τετ Τραμπ – Μέρκελ
President Donald Trump and German Chancellor Angela Merkel participate in a joint news conference in the East Room of the White House in Washington, Friday, March 17, 2017. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais) AP

Θετικές χαρακτήρισαν οι δυο ηγέτες τις πρώτες τους συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν στον Λευκό Οίκο. “Η μετανάστευση είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα” είπε ο Τραμπ. “Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά” ανέφερε η Μέρκελ

Τη μεταναστευτική πολιτική και το προσφυγικό ζήτημα συζήτησαν μεταξύ άλλων η Άγγελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι αντήλλαξε απόψεις με τον Αμερικανό πρόεδρο για αυτά τα ζητήματα.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να βελτιωθούν, ωστόσο η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκείνη που πρέπει καταρχάς να επιλυθεί, υπογράμμισε επιπλέον η Άγγελα Μέρκελ, ενώ επιβεβαίωσε στον Ντόναλντ Τραμπ πως η Γερμανία πρέπει να τηρήσει τους στόχους δαπανών στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον ανέφερε ότι μαζί με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους συζήτησαν το θέμα του Αφγανιστάν και τη συνέχιση της αποστολής σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Σχετικά με το εμπόριο, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι οι εμπορικές συναλλαγές πρέπει να διεξάγονται με δικαιότερους όρους, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι “δεν πιστεύει στον απομονωτισμό” αλλά είναι υποστηρικτής ενός “δίκαιου” εμπορίου.

“Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα” όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα”, υποστήριξε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε “εξαιρετικά καλά” στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους ιστορικούς θεσμούς αλλά επέμεινε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν για να στηρίξουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευχαρίστησε μάλιστα την Μέρκελ “για τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών” ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε επίσης ότι είχαν “εποικοδομητικές συνομιλίες”, ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ένα θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση “προνόμιο και όχι δικαίωμα” και επισήμανε ότι πάνω απ’ όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια “ειρηνική” λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε επίσης πως «υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά” και πως είχαν μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα