Το βίντεο που ξεμπροστιάζει τους Αμερικανούς κολυμβητές

default image

Ο Ολυμπιονίκης Ράιαν Λόχτι, που σόκαρε τους πάντες με την καταγγελία της ένοπλης ληστείας σε βάρος του κατά την παραμονή του στο Ρίο, φαίνεται πως επινόησε όλη την ιστορία (vid)

Σάλος σε αμερικανικά και βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης με την αποκάλυψη των βραζιλιάνικων αρχών πως οι Αμερικανοί αθλητές επινόησαν την ένοπλη ληστεία σε βάρος τους, ενώ στην πραγματικότητα ήταν εκείνοι που βανδάλισαν βενζινάδικο, ούρησαν προκλητικά εντός του βενζινάδικου και επιχείρησαν να το σκάσουν χωρίς να πληρώσουν τα… σπασμένα.

Την Κυριακή 14 Αυγούστου, ο Αμερικανός κολυμβητής Ράιαν Λόχτι δήλωσε πως εκείνος και τρεις αθλητές της αμερικανικής ομάδας κολύμβησης έπεσε θύμα ληστείας στο Ρίο της Βραζιλίας, αφού άγνωστοι ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και με την απειλή όπλου του απέσπασε κάποιο χρηματικό ποσό. Οι περισσότεροι θορυβήθηκαν, ενώ δεν έλειψαν και οι καλοθελητές που έσπευσαν να τονίσουν τους φόβους της διεθνούς αθλητικής κοινότητας για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

 

Η βραζιλιάνικη αστυνομία ανέλαβε να διαλευκάνει την υπόθεση, σε ένα γεγονός που αμαύρωνε την εθνική υπόληψη της χώρας και κατέληξε σε ορισμένα ιδιαίτερα ανατρεπτικά συμπεράσματα. Οι αρχές ακολούθησαν τα στοιχεία με βάση τις καταγγελίες των Αμερικανών, μίλησαν και με τους τρεις αθλητές που συνόδευαν τον Λόχτι και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ληστεία δεν έλαβε χώρα ποτέ.

Οι Gunnar Bentz και Jack Conger κατέθεσαν πως ουδέποτε έπεσαν θύματα ληστείας και ότι όλο αυτό ήταν αποκύημα της φαντασίας του Λόχτι

Οι Gunnar Bentz και Jack Conger, κολυμβητές από την Αμερική που βρίσκονταν μαζί με τον Ολυμπιονίκη το επίμαχο βράδυ, φέρονται να καταθέτουν την Πέμπτη πως ουδέποτε έπεσαν θύματα ληστείας και ότι η εκδοχή της ιστορίας όπως την παρουσίασε ο Λόχτι ήταν αναληθής. Η αστυνομία κατέβασε του αθλητές από την πτήση της επιστροφής για την Αμερική προκειμένου να τους ανακρίνει, έπειτα από διαταγή της εισαγγελίας για κατάσχεση των διαβατηρίων και των τεσσάρων αθλητών από την Αμερική. Ωστόσο, ο Ράιαν Λόχτι είχε ήδη αναχωρήσει από το Ρίο για την πατρίδα του.

Οι ισχυρισμοί τους πως έπεσαν θύματα επίθεσης ή ληστείας ή οποιασδήποτε μορφής βίας δεν είναι αληθείς

“Η κάμερα ασφαλείας δείχνει πως δεν υπήρξε βία ενάντια των αθλητών στο βενζινάδικο” σημειώνει ο Διοικητής της βραζιλιάνικης αστυνομίας Φερνάντο Βελόσο. “Οι ισχυρισμοί τους πως έπεσαν θύματα επίθεσης ή ληστείας ή οποιασδήποτε μορφής βίας δεν είναι αληθείς” συνέχισε.

Δείτε το επίμαχο βίντεο από το βενζινάδικο:

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας του βενζινάδικου στο οποίο σταμάτησαν οι αθλητές, επενέβησαν πριν εκείνοι αποχωρήσουν αφήνοντας τον ιδιοκτήτη χωρίς αποζημίωση για πινακίδα που έσπασαν. Οι μαρτυρίες επίσης αναφέρουν πως βγήκαν σε κοινή θέα και ούρησαν στη μέση του βενζινάδικου, όταν εμφανίστηκαν και οι άνδρες της εταιρίας security.

 

Ο διοικητής της αστυνομίας εξηγεί πως σε εκείνο το σημείο, ένας από τους άνδρες όντως έβγαλε το όπλο του στον Λόχτι, αφού ο τελευταίος άρχισε να γίνεται επιθετικός. Ο Βελόσο όμως επέμεινε: “Οι άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας αναφέρουν πως ο Ράιαν Λόχτι ήταν ο υπεύθυνος όλης της κατάστασης”. Οι αθλητές φέρονται να άφησαν χρήματα στον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου για τις ζημιές (άλλα ΜΜΕ αναφέρουν 400 δολάρια, ενώ άλλα μιλούν απλά για 20 δολάρια) και έφυγαν.

Μόνο ελαφρυντικό του Λόχτι, η εξαφάνιση τριών λεπτών από το οπιτκό υλικό της κάμερας ασφαλείας

Από την πλευρά του Λόχτι, επιμένουν πως υπήρξε απειλή όπλου και ξεκάθαρο νεύμα για να δοθούν χρήματα από τους αγνώστους, που όπως είπε δεν κατάλαβε πως ήταν άνδρες security. Ο ίδιος ο αθλητής όμως έχει πέσει σε αντιφάσεις, αφού στην αρχή δήλωνε πως άγνωστοι τους ανάγκασαν να σταματήσουν στην άκρη του δρόμου και του έβαλαν το όπλο στον κρόταφό, ενώ αργότερα αναφέρθηκε στο βενζινάδικο, περιγράφοντας έναν άνδρα να σηκώνει πιστόλι και να το σημαδεύει προς το μέρος του.

 

Μόνο ελαφρυντικό υπέρ του Ολυμπιονίκη, το γεγονός πως από το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, λείπουν τρία λεπτά, αφού το ρολόι στην κάμερα ασφαλείας φαίνεται σε κάποιο σημείο να “μεταπηδά” αυτό το διάστημα, στο οποίο δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη.

Από μέρους μας, ζητούμε συγνώμη στους οικοδεσπότες του Ρίο και τους πολίτες της Βραζιλίας για αυτή την αποπροσανατολιστική ‘ομίχλη’ από μια διοργάνωση που θα έπρεπε δικαιωματικά να είναι ο εορτασμός της αριστείας

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία των βραζιλιάνικων αρχών ανάγκασαν την αμερικανική ολυμπιακή επιτροπή να ζητήσει συγνώμη. “Από μέρους μας, ζητούμε συγνώμη στους οικοδεσπότες του Ρίο και τους πολίτες της Βραζιλίας για αυτή την αποπροσανατολιστική ‘ομίχλη’ από μια διοργάνωση που θα έπρεπε δικαιωματικά να είναι ο εορτασμός της αριστείας” αναφέρουν μεταξύ άλλων από την Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή. Τέλος καλό, όλα καλά, αφού οι αθλητές δεν αντιμετωπίζουν κάποια ποινή – ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου δεν απήγγειλε κατηγορίες και οι αρχές του Ρίου αποκατέστησαν τη φήμη της πόλης τους. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα