Το ξενοδοχείο μηνύει τους επιζήσαντες του μακελειού στο Λας Βέγκας

Το ξενοδοχείο μηνύει τους επιζήσαντες του μακελειού στο Λας Βέγκας
(AP Photo/John Locher) AP

Η εταιρία MGM κατέθεσε αγωγή εναντίον των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης ενόπλου στο Λας Βέγκας, τον περασμένο Οκτώβριο. Το σκεπτικό της προκάλεσε αντιδράσεις.

Tην πρώτη ημέρα του Οκτώβρη του 2017 ο 64χρονος Stephen Paddoc εξαπέλυσε πυρ, με αυτόματο όπλο, από το δωμάτιο του ξενοδοχείου Mandalay Bay, του Las Vegas κατά πλήθους που παρακολουθούσε συναυλία, έξω από το resort. Πενήντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 800 είχαν τραυματιστεί -αριθμοί που έκαναν το συμβάν το μεγαλύτερο μαζικής δολοφονίας στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Ο δράστης είχε οχυρωθεί σε σουίτα του ξενοδοχείου και αυτοκτόνησε, πριν τη σύλληψη.

Περί τους 1000 επιβιώσαντες και συγγενείς τους είχαν κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρίας MGM Resorts International, στην οποία ανήκει το Mandalay Bay, για “σφαγή λόγω αμέλειας”. Στους μήνες που ακολούθησαν πολλοί ανακάλεσαν τους ισχυρισμούς, ενώ άλλοι έμειναν στις προειδοποιήσεις.

Η εταιρία απάντησε με δική της αγωγή-στη Nevada και σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Los Angeles- σε όσους προσέφυγαν εναντίον της, εξηγώντας πως δεν φέρει καμία ευθύνη, σύμφωνα με ομοσπονδιακό νόμο που ενεργοποιήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Για την ακρίβεια, ο νόμος με το όνομα “Safety Act” περιορίζει τα όρια των ευθυνών, όταν μια εταιρία ή ένα γκρουπ χρησιμοποιεί υπηρεσίες που έχουν την έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Όπως αναφέρει η MGM Resorts International, οι οργανωτές της συναυλίας είχαν προσλάβει την -εξουσιοδοτημένη από το Υπουργείο- εταιρία Contemporary Services Corporation, για την ασφάλεια της συναυλίας. Οι της MGM διευκρίνισαν πως δεν αξιώνουν χρήματα και ότι αυτό που θέλουν είναι να αποσυρθούν όλες οι προσφυγές που υπάρχουν εναντίον τους. Δικηγόροι των θυμάτων χαρακτήρισαν αυτήν την κίνηση ως “υποκριτική μανούβρα που θα εξελιχθεί σε εφιάλτη για τις δημόσιες σχέσεις του MGM”.

Ο δικηγόρος Robert Eglet, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς που μήνυσαν το resort στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Nevada, εξήγησε ότι “είναι εξοργιστικό. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά του δράματος που ζουν τα θύματα, τα οποία προσπαθεί να εκφοβίσει η MGM. Η εταιρία δεν ήταν αυτή που είχε αναλάβει την ασφάλεια του ξενοδοχείου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα