Τον διορισμό ειδικού ερευνητή προτείνει η καγκελαρία για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την BND και την NSA

Τον διορισμό ειδικού ερευνητή προτείνει η καγκελαρία για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την  BND και την NSA

Η καγκελαρία της Γερμανίας προτείνει να διοριστεί ειδικός ερευνητής για να εξετάσει τον κατάλογο των "στόχων" που παρακολουθούσε η BND για λογαριασμό της NSA, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο σκάνδαλο

Το γραφείο της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ πρότεινε χθες να διοριστεί ειδικός ερευνητής για να εξετάσει τον κατάλογο των στόχων που παρακολουθούσαν οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών για λογαριασμό της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.

Επικριτές της κυβέρνησης κατηγορούν το προσωπικό της καγκελαρίας ότι είχε δώσει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία κατασκοπείας, τη BND, το πράσινο φως να προσφέρει βοήθεια στους πράκτορες της NSA να κατασκοπεύουν ευρωπαϊκές εταιρείες και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η υπόθεση έχει προκαλέσει ένα σκάνδαλο που πλήττει την δημοτικότητα της καγκελαρίου.

Σε επιστολή της προς την κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση, μέρος της οποίας περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η καγκελαρία ανέφερε πως η εντολή του ερευνητή θα είναι τέτοια ώστε «να μπορούν να δοθούν απαντήσεις, χωρίς να αποκαλυφθούν τα περιεχόμενα του καταλόγου», που είναι απόρρητα.

Η Μέρκελ δέχεται όλο και πιο έντονες πιέσεις να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των στόχων, συμπεριλαμβανομένων και των διευθύνσεων Πρωτοκόλλου Internet (IP) υπολογιστών, καθώς η υπόθεση έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των συντηρητικών, των οποίων ηγείται, και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η καγκελαρία εισηγείται ο διορισμένος από την κυβέρνηση ερευνητής να εξετάσει τον κατάλογο με τους στόχους και να αναφέρει στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν επίσης στην επιτροπή του κοινοβουλίου η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία της BND.

Το περιεχόμενο του καταλόγου αναμένεται να αποκαλύψει αν η BND παραβίασε τους κανόνες ή ακόμη και τον νόμο προσφέροντας αυτή τη βοήθεια στην NSA.

Στην επιστολή της, η καγκελαρία σημείωσε πως δεν αναμένει η αμερικανική κυβέρνηση να συμφωνήσει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο του καταλόγου των στόχων. Για αυτόν το λόγο, πρότεινε τον διορισμό "ενός προσώπου εμπιστοσύνης" που θα τον εξετάσει.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ADVERTISING

SHARE: