Τορπίλισε τη συμφωνία με την ΕΕ για την Ιρλανδία το Ηνωμένο Βασίλειο

Τορπίλισε τη συμφωνία με την ΕΕ για την Ιρλανδία το Ηνωμένο Βασίλειο
Pro-EU supporters hold European Union flags with a Union flag across the street from the Houses of Parliament in London, Tuesday, Oct. 17, 2017. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Στο κόμμα DUP επιρρίπτει ο πρωθυπουργός Βαράντκαρ την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δεν έκρυψε την “έκπληξη και την απογοήτευσή του” για την υπαναχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το κρίσιμο ζήτημα του καθεστώτος των συνόρων της χώρας του με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

“Είμαι αιφνιδιασμένος και απογοητευμένος που η βρετανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι σε θέση να τιμήσει αυτό που συμφωνήθηκε νωρίτερα σήμερα” είπε ο Βαράντκαρ, εξηγώντας ότι η αποτυχία αυτή οφείλεται στη στάση που τηρεί το ενωτικό κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το συντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

“Είναι σημαντικό να ακούμε το DUP αλλά υπάρχουν κι άλλα κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία”, σχολίασε ο Βαράντκαρ. “Κατανοούμε ότι η πρωθυπουργός χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμη… Διαπραγματεύεται καλή τη πίστει”, πρόσθεσε.

Η πιθανότητα επίτευξης ενός συμβιβασμού με βάση τον οποίο, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Βόρεια Ιρλανδία θα εξακολουθούσαν να ισχύουν κανόνες παρόμοιοι με τους σημερινούς, προκάλεσε την οργή του DUP την ώρα που η συμφωνία με την οποία θα άνοιγε ο δρόμος για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων έμοιαζε να είναι πιο κοντά από ποτέ.

“Ήμασταν πολύ σαφείς. Η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ με τους ίδιους όρους όπως και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν θα δεχτούμε καμιάς μορφής απόκλιση στους ρυθμιστικούς κανόνες που θα διαχώριζε, οικονομικά ή πολιτικά, τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο ΗΒ” δήλωσε η ηγέτιδα του κόμματος, Αρλίν Φόστερ.

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας οδήγησαν ταυτόχρονα άλλες περιοχές του ΗΒ να ζητήσουν την εφαρμογή των κανόνων που θα ίσχυαν στη Β. Ιρλανδία και στις ίδιες. “Οι σημερινές εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι αν ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να διατηρήσει την κανονιστική ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά να παραμείνει στην ενιαία αγορά, σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να το κάνουν και άλλοι», ανέφερε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον σε μήνυμά της στο Twitter. Υπενθύμισε επίσης ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στην ΕΕ και η τοπική κυβέρνηση “θα εξακολουθήσει να μάχεται για να γίνει σεβαστή η δημοκρατική επιλογή” των ψηφοφόρων.

Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας Κάρουιν Τζόουνς, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην ενιαία αγορά, έγραψε και αυτός στο Twitter: “Αν ένα τμήμα του ΗΒ έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, τότε αναμένουμε και εμείς να μας γίνει η ίδια προσφορά”.

Ακόμη και ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο Σαντίκ Καν, δήλωσε ότι η πόλη του θα πρέπει να συνάψει κι αυτή μια ειδική συμφωνία για το Brexit που να της επιτρέπει να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή Ένωση. «Οι Λονδρέζοι ψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και μια παρόμοια συμφωνία εδώ θα μπορούσε να προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, οι φιλοευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εκτίμησαν ότι “όσο περνά ο καιρός, καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι η καλύτερη λύση για όλους είναι να παραμείνουμε στην Ευρώπη”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα