Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της εθνοσυνέλευσης

Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της εθνοσυνέλευσης

Μετά τις 7.00 το απόγευμα τα πρώτα αποτελέσματα για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της εθνοσυνέλευσης στην Τουρκία

Ολοκληρώθηκε στις πέντε το απόγευμα η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της εθνοσυνέλευσης.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να αρχίσουν να γίνονται γνωστά λίγο μετά τις επτά το απόγευμα. Αντιπροσωπευτική εικόνα όμως θα υπάρξει μάλλον αργά τη νύχτα. Κι αυτό επειδή σχετικά λίγες ψήφοι, όπως για παράδειγμα 50 χιλιάδες, μπορεί να αλλάξουν κατά πολύ την εικόνα στην εθνοσυνέλευση.

Βασικό ζητούμενο στις σημερινές εκλογές είναι το αν και κατά πόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% για να εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση. Αν συμβεί αυτό, το κόμμα θα εκλέξει τουλάχιστο 60 βουλευτές. Αν δεν συμβεί θα ευνοηθούν τα υπόλοιπα κόμματα και ειδικά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Με λίγα λόγια εκτός από το 10% για το φιλοκουρδικό κόμμα, κρίνεται και η αυτοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μειωμένη τη δύναμη του τελευταίου σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

Λογικά γύρω στις 10-11 το βράδυ ενδέχεται να είναι γνωστό το αποτέλεσμα από το 85% των ψηφοδελτίων. Ωστόσο αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2014, στις 10 το βράδυ ο υποψήφιος και ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρισκόταν στο επίπεδο του 8%. Το τελικό αποτέλεσμα όμως ήταν 9,76%. Και επειδή τα πράγματα φαίνεται ότι θα είναι οριακά αυτή τη φορά, η αντιπροσωπευτική εικόνα θα είναι γνωστή αρκετά αργά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τις Τουρκικές εκλογές

ADVERTISING

SHARE: