Τουρκία: Με το βλέμμα στη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ τα τουρκικά ΜΜΕ

Τουρκία: Με το βλέμμα στη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ τα τουρκικά ΜΜΕ
President Donald Trump and Greek Prime Minister Alexis Tsipras shake hands during their news conference in the Rose Garden of the White House in Washington, Tuesday, Oct. 17, 2017. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais) AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Πως κατέγραψαν τα τουρκικά ΜΜΕ τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Στις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επικεντρώνουν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο. Τα γειτονικά ΜΜΕ επικεντρώνουν στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί στήριξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

“Οι επισημάνσεις Τσίπρα έρχονται αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ στο Λευκό Οίκο” σχολιάζει η Daily Sabbah που περιγράφει την οικονομική κρίση η οποία χτύπησε την Ελλάδα, τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με το ΔΝΤ και την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά στις δηλώσεις Τσίπρα για το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Τα δημοσιεύματα επικεντρώνουν στον Έλληνα πρωθυπουργό, την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας βιώνουν βαθιά διπλωματική κρίση. Η αμοιβαία επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών επί των πολιτών των δύο χωρών αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, δύο χώρες συμμάχους στην Ατλαντική Συμμαχία με στενούς δεσμούς στον στρατιωτικό και εμπορικό τομέα, καθώς και στη συνεργασία στον τομέα των Πληροφοριών. Και παρά τη δέσμευση του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αναθέρμανση μίας τεταμένης κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα σχέσης.

Με ένα σύντομο κείμενο, η Hurriyet αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, επικεντρώνοντας στην αποστροφή της φράσης του που έλεγε πως “συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την τουρκική πορεία προς την Ευρώπη”.

“Παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία που εδράζονται στην καθημερινή παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, υποστηρίζουμε σταθερά την ευρωπαική της προοπτική. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνει σταθερά προσανατολισμένη στη συνεργασία με τη Δύση και το ΝΑΤΟ” σχολίαζε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας. “Αλλά να καταστεί σαφές ότι αυτό έχει και ορισμενες υποχρεώσεις. Να σέβεται το διεθνές δίκαιο  και να συνεργάζεται με σύμμαχες χώρες όπως η Ελλάδα. Εξήγησα στον πρόεδρο Τραμπ ότι πρέπει να υπάρξουν σαφή μηνύματα προς την τουρκική ηγεσία” συμπληρώνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα