Τουρκία: Στα χέρια της ΜΙΤ ο εκπρόσωπος των Κούρδων ανταρτών της Συρίας

Masked Turkish police officers secure the perimeter outside a house during an operation to arrest people for alleged links to Islamic State group in Adana, Turkey, early Friday, Nov. 10, 2017. Turkey's official news agency reported 11 Syrian nationals were detained in the southern province of Adana for alleged links to IS group.  (Gokhan Kesici/DHA-Depo Photos via AP)
Masked Turkish police officers secure the perimeter outside a house during an operation to arrest people for alleged links to Islamic State group in Adana, Turkey, early Friday, Nov. 10, 2017. Turkey's official news agency reported 11 Syrian nationals were detained in the southern province of Adana for alleged links to IS group. (Gokhan Kesici/DHA-Depo Photos via AP) AP

Ο Ταλάλ Σέλο, σημαντικό στέλεχος του αραβοκουρδικού συνασπισμού που μάχεται το ISIS με την στήριξη των ΗΠΑ, εξαφανίστηκε πριν από λίγες μέρες κάτω από περίεργες συνθήκες

Ένα από τα γνωστότερα και σημαντικότερα στελέχη του αραβοκουρδικού συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος με τη στήριξη των ΗΠΑ βρίσκεται "στα χέρια" των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Ο Ταλάλ Σέλο, εκπρόσωπος μέχρι πρόσφατα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) "παραδόθηκε" αυτήν την εβδομάδα στους Σύρους αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα και οδηγήθηκε στην επαρχία Γκαζίαντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ανακρίνεται από τη MIT, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ο Σέλο εξαφανίστηκε πριν από αρκετές ημέρες, κάτω από περίεργες συνθήκες και κυκλοφορούν πολλές φήμες για την τύχη του. Κάποιες υποστήριζαν ότι παραδόθηκε στην Τουρκία, άλλες ότι έχει αιχμαλωτιστεί. Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι SDF ανέφεραν ότι η εξαφάνιση του Σέλο είναι "το αποτέλεσμα μιας επιχείρησης των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, σε συνεργασία με μέλη της οικογένειάς του". Σύμφωνα πάντα με αυτήν την ανακοίνωση, ο Σέλο δεχόταν "πολλές πιέσεις και εκβιασμούς από το τουρκικό κράτος, μέχρι του σημείου να δέχεται απειλές για τα παιδιά του που βρίσκονται στην Τουρκία".

Η βασική συνιστώσα των SDF είναι η κουρδική οργάνωση Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) που χαρακτηρίζεται "τρομοκρατική οργάνωση" από την Άγκυρα. Οι SDF στηρίζονται από τις ΗΠΑ και υπήρξαν η αιχμή του δόρατος για την ανακατάληψη της Ράκας, της "πρωτεύουσας" του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Σέλο ανακρίνεται από τη ΜΙΤ σχετικά με τις αμυντικές θέσεις των YPG στη ζώνη του Αφρίν, στη βόρεια Συρία, καθώς επίσης και για τον εξοπλισμό και τις συμμαχίες που έχει συνάψει η κουρδική οργάνωση.

Πέρσι η Τουρκία οργάνωσε μια επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να εμποδίσει την ένωση των εδαφών που ελέγχονται από τις YPG και επαναλαμβάνει τακτικά ότι σχεδιάζει μια επίθεση στην Αφρίν. "Πρέπει να καθαρίσουμε την Αφρίν από τις τρομοκρατικές οργανώσεις" δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

(Φωτό: Gokhan Kesici/DHA-Depo Photos via AP)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία

ADVERTISING

SHARE: