Τουρκικές γαλιφιές: Καθυστερούν την παραλαβή των S-400, καλοπιάνουν τις ΗΠΑ

Τουρκικές γαλιφιές: Καθυστερούν την παραλαβή των S-400, καλοπιάνουν τις ΗΠΑ
s400 AP

Η αγορά των S-400 από την Ρωσία και των F-35 από την Αμερική, παραμένει αντικείμενο διπλωματικού πυρετού μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί ζητούν από τους Τούρκους να μην χρησιμοποιήσουν τους S-400 ακόμη και εάν τους αγοράσουν και οι Τούρκοι μεταθέτουν το πρόγραμμα για να καλοπιάσουν την Ουάσινγκτον.

Σε μαραθώνιο… παζαριών έχουν επιδοθεί οι Τούρκοι, μετά το βέτο των Αμερικανών για τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35. Μετά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την αμερικανοτουρκική συμφωνία για τον οδικό χάρτη εξόδου από την επαρχία Μανμπίτζ της Συρία, η Άγκυρα φέρεται αποφασισμένοι να αναβάλλει – προσωρινά τουλάχιστον – την παραλογή των S-400 από τη Ρωσία, προκειμένου να κατευνάσει την ενόχληση και την ανησυχία των Αμερικανών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την τουρκική πλευρά ότι η παραλαβή των ρωσικών πυραύλων συνιστά απειλή προς το ΝΑΤΟ και τα οπλικά του συστήματα.

‘”Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους S-400, είναι και οι Τούρκοι μέρος της συμφωνίας” φέρονται να απάντησαν οι Τούρκοι, για να λάβουν την απάντηση “πάρτε τους, αλλά μην τους χρησιμοποιείται”, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί βέβαια και η ευθεία προειδοποίηση των Αμερικανών ότι θα “παγώσει” την παράδοση των μαχητιών αεροσκαφών F-35 προς την Τουρκία.

Επισήμως, Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούν για “καθυστέρηση” στην παραλαβή των ρωσικών πυραύλων, καθώς δεν προλαβαίνουν μέσα στους εννέα μήνες που υπολείπονται για την ολοκλήρωση της σύμβασης να έχουν πρόσβαση στο λογισμικό τους, γεγονός που θα σήμαινε ότι σε πρώτη φάση την ευθύνη χειρισμού τους θα είχαν οι Ρώσοι. Με πρόσχημα την εκπαίδευση επεκτείνουν έτσι τη σύμβαση κατά 10 μήνες, στους 19, γεγονός που σημαίνει ότι το “πρόβλημα” μετατίθεται για το 2020.

Οπότε και θα έχουν γίνει οι προγραμματισμένες για τον επόμενο μήνα εκλογές, δίχως να υπάρχει αυτό το “αγκάθι” στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα