Τουρκική πρόκληση: Δέσμευση του FIR Λευκωσίας, εν μέσω συνομιλιών για το Κυπριακό

Τουρκική πρόκληση: Δέσμευση του FIR Λευκωσίας, εν μέσω συνομιλιών για το Κυπριακό

Τις περιοχές δέσμευσαν οι κατοχικές υπηρεσίες του ψευδοκράτους, για λογαριασμό της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα που στη Γενεύη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Σε παράνομη δέσμευση εναέριων περιοχών εντός του FIR Λευκωσίας, προκειμένου να γίνουν ασκήσεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, προχώρησαν οι κατοχικές υπηρεσίες του ψευδοκράτους, εκδίδοντας σχετική ΝΟΤΑΜ, την ώρα που στη Γενεύη κορυφώνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Με την «ΝΟΤΑΜ»Ν003/17 το ψευδοκράτος δεσμεύει παράνομα περιοχές για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας σήμερα κλείνοντας την περιοχή για πτήσεις άλλων αεροσκαφών, ενώ με την «ΝΟΤΑΜ Ν004/17» δεσμεύει επίσης περιοχές για σκίσεις της τουρκικής αεροπορίας στις 26 Ιανουαρίου.

Επίσης, με την «ΝΟΤΑΜ» Ν0002/17 το ψευδοκράτος και ο παράνομος πύργος ελέγχου του αεροδρομίου Εκράν είχαν αναγγείλει για σήμερα και είχαν δεσμεύσει περιοχή για την διεξαγωγή άσκησης SAR (Έρευνας και Διασπώσης) με την πρωτότυπη αναφορά σε «συμβουλευτικό Εναέριο Χώρο στα Διεθνή Ύδατα και Διεθνή Εναέριο χώρο της Μεσογείου». Το παράνομο αεροδρόμιο αναφέρει μάλιστα ότι στην άσκηση τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να πετούν με VFR και να έχουν διαρκώς αναμμένα τα φώτα πορείας, ενώ συστήνεται στα αεροσκάφη που δεν συμμετέχουν στην άσκηση να μην πετούν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Τουρκική πρόκληση: Δέσμευση του FIR Λευκωσίας, εν μέσω συνομιλιών για το Κυπριακό

Η Λευκωσία αντέδρασε με την ΝΟΤΑΜ Α0016/17 αναφέροντας ότι σύμφωνα με «πληροφορίες που περιήλθαν η τουρκική αεροπορία θα κάνει ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας . Η διεξαγωγή της άσκησης δεν έχει συντονισθεί με τις κυπριακές αρχές που είναι οι μόνες υπεύθυνες για να εκδίδουν ενημερώσεις σχετικά με το FIR Λευκωσίας και καλεί όλους τους πιλότους να έχουν αυξημένη προσοχή και να κρατούν διαρκή επαφή μέσω των ραδιοσυχνοτήτων του NICOSIA ACC.

"Οι παράνομες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το ψευδοκράτος ουσιαστικά έρχονται να υπενθυμίσουν την διεκδίκηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για ύπαρξη υποτιθέμενου διαφορετικού εναέριου χώρου και άσκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων από το ψευδοκράτος. Θέματα φυσικά που υπεισέρχονται και στις διαπραγματεύσεις οπού μεταξύ των αρμοδιοτήτων των δυο συνιστώντων κρατιδίων επιδιώκεται από τουρκοκυπριακής πλευράς να υπάρχει διαφορετικό ….FIR!" σημειώνει με νόημα ο Μιχάλης Ιγνατίου, στο ιστολόγιο του οποίου αναρτήθηκε η είδηση.

Πηγή: mignatiou

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυπριακό, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χαμηλές προσδοκίες για λύση στη Γενεύη

Η 'σκακιέρα' του Κυπριακού

Τσίπρας με Γιουνκερ για το ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό

ADVERTISING

SHARE: