Τουρκικό δημοψήφισμα: Τα ντοκουμέντα της νοθείας. Αποκλείουν νέες εκλογές

Τουρκικό δημοψήφισμα: Τα ντοκουμέντα της νοθείας. Αποκλείουν νέες εκλογές

"Δεν υπάρχουν σχέδια για πρόωρες εκλογές μετά το δημοψήφισμα", λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, την ώρα που χρήστες των social media "διασώζουν" βίντεο που καταγράφουν παραποίηση αποτελεσμάτων (Vids)

Τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι που δόθηκαν στους ψηφοφόρους για το χθεσινό δημοψήφισμα που καθιστά “υπερπρόεδρο” τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν δοθεί από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) και είναι έγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, πολλαπλές ήταν οι αντιδράσεις για τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια μετά την οριακή νίκη με ποσοστό που ξεπέρασε για λίγο το 1%.

Απαντώντας στους δημοσιογράφους, δεχόμενος σχετική ερώτηση, ο ίδιος είπε πως η απόφαση της τελευταίας στιγμής από το Συμβούλιο να επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια, είναι κάτι που είχε επιτραπεί και στο παρελθόν.

Οι υποστηρικτές του “Όχι” επισημαίνουν πως η απόφαση δημιουργεί ζητήματα για την εγκυρότητα της ψηφοφορίας. Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, ο Γκιουβέν δήλωσε πως η απόφαση ελήφθη πριν μπουν στο σύστημα τα αποτελέσματα και ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP και της αντιπολίτευσης ήταν παρόντα σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα και υπέγραψαν τις αναφορές.

O αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσε ότι η τροποποίηση που έγινε την τελευταία στιγμή στον εκλογικό κανονισμό θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία.

Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του CHP είχε καταγγείλει νωρίτερα στο CNN-Türk μια “παράβαση” μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα. Σε ανάλογη καταγγελία προέβη και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP.

Τα social media μίλησαν

Δείτε παρακάτω ψηφοφόρο που βγαίνει από το παραβάν να ρίχνει στην κάλπη πέντε φακέλους:

Και ακόμη ένα βίντεο με άτομα της εφορευτικής επιτροπής να βάζουν σφραγίδες σε ψηφοδέλτια:

Τα παραπάνω βίντεο έχουν κατέβει πλέον από το Youtube ωστόσο  το ένα εκ των δύο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Cum Hurriyet, η οποία ανέδειξε και το θέμα, ενώ διασώζονται και μέσα από τα social media.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος “έχει καταστήσει απόλυτα σαφές ότι δεν υπάρχουν σχέδια να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές πριν από αυτές που είναι προγραμματισμένες για το 2019”.

Ο Σιμσέκ πρόσθεσε πως οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αφορούν τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προσθέτοντας ότι μέρος του “θορύβου” ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ευρώπη. “Έχουμε δουλειά να κάνουμε”, τόνισε ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα