Τουρκικοί λεονταρισμοί προς Ευρώπη και ΗΠΑ για τους Κούρδους

Τουρκικοί λεονταρισμοί προς Ευρώπη και ΗΠΑ για τους Κούρδους
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AP Photo/Burhan Ozbilici) AP

Αυστηρά μηνύματα από τον Τούρκο πρόεδρο και τον τούρκο πρωθυπουργό προς Άγγελα Μέρκελ και τον αμερικανό ΥΠΕΞ για το ζήτημα των Κούρδων της Συρίας

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συνάντηση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, χθες, Πέμπτη στην Άγκυρα.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα για να έχει συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους για διμερή και περιφερειακά θέματα. Ο κ. Τίλερσον αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του με στόχο την εξεύρεση κοινού τόπου στην ρήξη που έχει επέλθει για το θέμα των Κούρδων της Συρίας, μεταξύ των δύο χωρών.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ στις 19:40 της Πέμπτης επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντηση στην οποία παρευρέθηκε και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου ολοκληρώθηκε σε 3 ώρες και 15 λεπτά. Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι “η συνάντηση ήταν θετική και αποδοτική”.

Σε σύντομη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας τονίζεται πως “κατά την συνάντηση συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα που σχετίζονται με το Ιράκ και την Συρία και διατυπώθηκαν ξεκάθαρα, από την πλευρά του Προέδρου Ερντογάν, οι προτεραιότητες και προσδοκίες της Τουρκίας”.

Αντιστοίχως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε δια εκπροσώπου του πως οι δύο άντρες είχαν μια “παραγωγική και ανοιχτή συζήτηση για έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο βελτίωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων”.

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan, right, and US Secretary of State Rex Tillerson pose for a photo before their talks at the presidential palace in Ankara, Turkey, Thursday, Feb. 15, 2018. Tillerson started a two-day trip to Turkey amid growing tensions between the two NATO allies. (Pool Photo via AP) ap

Εξάψαλμοι Ερντογάν

Σύμφωνα πάντως με την τουρκική dailysabah, ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την “ανησυχία” του προς τον Ρεξ Τίλερσον ως προς τη στάση των ΗΠΑ έναντι του YPG το οποίο η Τουρκία και χαρακτηρίζει ως “τρομοκρατική οργάνωση”. Ο τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προμηθεύουν με οπλισμό τους κούρδους αντάρτες.

Ωστόσο, από τον Λίβανο που βρέθηκε νωρίτερα την Πέμπτη, ο Ρεξ Τίλερσον απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν προμήθευσαν ποτέ με βαρύ οπλισμό το YPG, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει να απολογηθεί για κάτι σχετικά με αυτό.

Νωρίτερα, η Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Μιλώντας για την στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον κούρδων μαχητών στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η Τουρκία, “με τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, προστατεύει όχι μόνο τους δικούς της πολίτες, αλλά και τα σύνορα του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και την εξάπλωση της τρομοκρατικού κινδύνου στην Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Με τις δηλώσεις του αυτές στην ουσία ζήτησε “νομιμοποίηση” από την ΕΕ για την επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

German Chancellor Angela Merkel, right, poses for a picture with Turkish Prime Minister Binali Yildirim prior to a bilateral meeting during the 53rd Munich Security Conference in Munich, Germany, Saturday, Feb. 18, 2017. (Prime Minister's Press Service, Pool Photo via AP) Prime Minister's Press Service, Pool Photo via AP

 

“Οι επιθέσεις στο Αφρίν υπηρετούν αυτούς τους στόχους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οργάνωση YPG είναι ο συριακός βραχίονας του ΡΚΚ”, συνέχισε ο κ. Γιλντιρίμ. Αξίζει να σημειωθεί πως στο σημείο αυτό, ένας δημοσιογράφος ύψωσε φωτογραφίες από τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφρίν και τις δολοφονίες αμάχων, για να απαντήσει ο κ. Γιλντιρίμ ότι “οι φωτογραφίες είναι ψεύτικες” και αποτελούν “κουρδική προπαγάνδα”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η Άγγελα Μέρκελ αναφέρθηκε από τη δική της μεριά στην περίπτωση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ που εδώ και ένα χρόνο κρατείται χωρίς κατηγορητήριο των εισαγγελικών αρχών.

Όπως τόνισε η Α. Μέρκελ τόσο η υπόθεσή του, όπως και οι υποθέσεις των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο “κατεπείγον” θέμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συνδιαλλαγή. Δεν πρόκειται δηλαδή η Γερμανία να εξάγει όπλα στην Τουρκία για να πετύχει την αποφυλάκιση τους.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην τουρκική επέμβαση στη Βορειοδυτική Συρία. Ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα της Άγκυρας για αυτοάμυνα εξέφρασε την ανησυχία της για την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός πάντως απέφυγε να σχολιάσει το “οθωμανικό χαστούκι” με το οποίο απείλησε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.

Με πληροφορίες από: dailysabah, deutsche welle

Φωτογραφίες: Associated Press

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα