Τουσκ: Πιο δύσκολο, με τον Τραμπ, να κρατηθεί η Δύση ενωμένη απέναντι στη Ρωσία

Τουσκ: Πιο δύσκολο, με τον Τραμπ, να κρατηθεί η Δύση ενωμένη απέναντι στη Ρωσία

Το Brexit ενδιαφέρει περισσότερο τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ απ' ό,τι το θέμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Θα είναι πιο δύσκολο να κρατήσουμε τη Δύση ενωμένη απέναντι στη Ρωσία, με τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ σε σχέση με τον Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ για βελτίωση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην ΕΕ, ιδιαίτερα στα ανατολικά κράτη-μέλη, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.

Ο Πούτιν φαίνεται να ανταποκρίνεται στον Τραμπ, καθώς στην ετήσια ομιλία του στους Ρώσους βουλευτές, την Πέμπτη, υποστήριξε ότι η Μόσχα ψάχνει για φιλίες για όχι για εχθρούς.

"Η διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας έναντι της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας αλλά και σε παγκόσμια ζητήματα, ήταν δυνατή χάρη στην μεγάλη υποστήριξη από τον πρόεδρο Ομπάμα", είπε ο Τουσκ στον πολωνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TVN24.

Και συνέχισε: "Σήμερα, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι πιο δύσκολο να έχει ο δυτικός κόσμος μια ενιαία και ξεκάθαρη πολιτική απέναντι στη Ρωσία. Αλλά δεν τα παρατάμε".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επεσήμανε, επίσης, ότι πολλές δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ δείχνουν μια διαφορετική στάση προς την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία σε σχέση με τους προκατόχους του.

Τόνισε, ακόμη, στην πρώτη συνομιλία που είχε με τον Τραμπ, επιχείρησε να στρέψει το ενδιαφέρον του νεοεκλεγέντα Αμερικανού προέδρου στην περίπτωση της Ουκρανίας, ωστόσο ο τελευταίος επικεντρώθηκε περισσότερο στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

"Θα έλεγα ότι η συζήτηση ήταν μάλλον γενικού χαρακτήρα. Ήταν πιο μακροσκελής απ΄ό,τι περίμενα αλλά η προσοχή του Τραμπ ήταν επικεντρωμένη περισσότερο στο Brexit παρά στα ανατολικά θέματα", σημείωσε.

Ο Τραμπ, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, είχε αναρωτηθεί γιατί οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπερασπίζονται τους συμμάχους τους, όταν αυτοί δαπανούν λίγα χρήματα για την υπεράσπισή τους. Κάτι που προκάλεσε φόβο ότι οι ΗΠΑ μπορεί να σταματήσουν τη χρηματοδότησή προς το ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι οξυμένες.

Ερωτηθείς αν θα καλέσει τη Ρωσία σε συνομιλίες με την ομάδα των G7, ο Τουσκ απάντησε αρνητικά.

"Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους ο δυτικός κόσμος αποφάσισε υπέρ μιας τέτοιας σκληρής στάσης κατά της Ρωσίας και κανένας από αυτούς τους λόγους δεν έχει εξαλειφθεί", δήλωσε.

Να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση από την τελευταία της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014. Η υποστήριξη της Ρωσίας στους αυτονομιστές οδήγησαν την G7 να μην καλέσει ξανά τη Ρωσία στις συναντήσεις της.

Πηγή: Reuters

ADVERTISING

SHARE: