Τουσκ σε Τραμπ: Θυμηθείτε ποιος είναι ο στρατηγικός σας εταίρος

Τουσκ σε Τραμπ: Θυμηθείτε ποιος είναι ο στρατηγικός σας εταίρος
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ AP

Απευθείας στον αμερικανό Πρόεδρο απευθύνθηκε ο Ντόναλντ Τουσκ από τις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ και της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ.

“Αύριο θα συναντηθείτε με τους ηγέτες της ΕΕ. Και επίσης θα συναντηθείτε με τον Πούτιν. Σας καλώ να θυμηθείτε ποιος είναι ο στρατηγικός σας εταίρος και ποιος το στρατηγικό… πρόβλημα”.

Απευθείας στον Πρόεδρο Τραμπ απευθύνθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σήμερα, υπογράφοντας την δεύτερη κοινή δήλωση συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, μία μέρα πριν τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες κατά την οποία ο Πρόεδρος Τραμπ θα επισκεφθεί για δεύτερη φορά την… τρύπα της κολάσεως (hellhole, όπως την είχε πει).  “Κριτικάρετε καθημερινά την ΕΕ και τις χώρες για τις αμυντικές τους δαπάνες”, είπε ο Τουσκ, συνεχίζοντας να απευθύνεται απευθείας στον Ντόναλντ Τραμπ. “Δεν θα βρείτε όμως κανέναν καλύτερο σύμμαχο των ΗΠΑ από την Ευρώπη. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη πρώτη προσέτρεξε για βοήθεια. Και η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική, ειδικά τώρα που δεν έχετε και πολλούς συμμάχους”, τόνισε.

Η πρώτη κοινή δήλωση είχε υπογραφεί πριν από δύο χρόνια στη Βαρσοβία, αλλά σήμερα, ο Τουσκ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενπεργκ υπέγραψαν στις Βρυξέλλες την επέκταση της κοινής συνεργασίας στα θέματα της αντιμετώπισης ψηφιακών επιθέσεων, τρομοκρατίας, μετακίνησης στρατιωτών και υλικού, όπως και παράνομης μετανάστευσης.

“H EE και το ΝΑΤΟ είναι φυσικοί σύμμαχοι. Μοιραζόμαστε την ίδια δέσμευση να καταστήσουμε τους πολίτες ασφαλέστερους, με πίστη στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας”, τόνισε ο Πρόεδρος Γιούνκερ. Τουσκ και Γιούνκερ διευκρίνισαν ότι οι πολίτες των χωρών της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ θα απολαμβάνουν της ίδιας ασφάλειας.

Για τις αμυντικές δαπάνες των χωρών της ΕΕ που “αυξάνονται σταδιακά”, μίλησε ο γ.γρ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, θέλοντας να “προλειάνει” το έδαφος για την αυριανή συζήτηση με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα