Τραγωδία χωρίς τέλος στη Συρία: Πάνω από μισό εκατομμύριο οι νεκροί

Τραγωδία χωρίς τέλος στη Συρία: Πάνω από μισό εκατομμύριο οι νεκροί
This photo released Nov. 14, 2017 by the Syrian anti-government activist group Local Council of Atareb City, which has been authenticated based on its contents and other AP reporting, shows a destroyed market that was struck by Russian warplanes in the town of Atareb in Idlib province, Syria. The U.N.s Commission of Inquiry on Syria said Tuesday, March 6, 2018, that a Russian plane was apparently behind the deadly airstrike in November in Syrias Idlib province that killed 84 people at a marketplace, an attack which could amount to a war crime. (Local Council of Atareb City via AP) AP

Τον τεράστιο αριθμό των νεκρών ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη στιγμή που σύμφωνα με τον ΟΗΕ αρχίζει σήμερα η εκκένωση της Γούτας από αμάχους

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως περίπου 511.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου στη Συρία πριν από 7 χρόνια.

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει περισσότερους από 350.000 από τους νεκρούς ενώ ο αριθμός που απομένει αφορά σε επιβεβαιωμένα νεκρούς, των οποίων τα ονόματα δεν γνωρίζει η οργάνωση.

Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε μετά από μαζικές διαδηλώσεις τον Μάρτιο του 2011, συμπαρασύροντας περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις και αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπων-περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας-να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το 85% των νεκρών σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και τους συμμάχους της, οι οποίοι έχουν κάνει ευρεία χρήση εναέριων πολεμικών μέσων.

Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στο όγδοο έτος του, οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων η πόλη Αφρίν στα σύνορα με την Τουρκία και η Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.

ΟΗΕ: Σήμερα θα απομακρυνθούν οι άμαχοι από τη Γούτα

Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Συρία δήλωσε ότι σήμερα αναμένεται να απομακρυνθούν άμαχοι από την ανατολική Γούτα, εναντίον της οποίας ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει εδώ και τρεις εβδομάδες επιχείρηση για την ανακατάληψή της.

Από την εκστρατεία αυτή έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.100 άμαχοι σε περίπου ένα μήνα, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Ο κυβερνητικός στρατός έχει ανακαταλάβει περισσότερο από τον μισό θύλακα, τον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο κοντά στη Δαμασκό. Εξαιτίας της προέλασής του οι πόλεις Ντούμα και Χαράστα έχουν αποκοπεί από τις γειτονικές πόλεις.

Στους δρόμους της Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Γούτα, οικογένειες κοιμούνται στο ύπαιθρο, ενώ δεν υπάρχει πλέον χώρος στα υπόγεια για να προστατευθούν από τις βόμβες, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Σήμερα αναμένουμε την απομάκρυνση αμάχων, μεταξύ των οποίων και ανθρώπων που έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας», δήλωσε ο Άλι αλ Ζάταρι, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Συρία, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει στο παρελθόν την απομάκρυνση σχεδόν 1.000 ασθενών και τραυματιών που έχουν άμεση ανάγκη ιατρική βοήθεια.

Πηγή:Reuters, ΑΜΠΕ Φωτογραφία:Local Council of Atareb City via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα