Τραμπ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της Β. Κορέας

Τραμπ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της Β. Κορέας
President Donald Trump speaks on national security Monday, Dec. 18, 2017, in Washington. Trump says his new national security strategy puts "America First." (AP Photo/Evan Vucci) ap

Τη νέα αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Ρωσία και η Κίνα δρουν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας του

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας την Δευτέρα την νέα αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση που θέτουν τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Σε μια ομιλία του που κάλυψε μια ευρεία σειρά θεμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η νέα στρατηγική ασφάλειας, που αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες του στο πλαίσιο της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική» , αντιμετωπίζει για πρώτη φορά την οικονομική ασφάλεια και θα περιλαμβάνει μια πλήρη ανοικοδόµηση των υποδομών καθώς και την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων των ΗΠΑ.

Όπως υπογράμμισε, η νέα στρατηγική θα τερματίσει τα υποχρεωτικά όρια αμυντικών δαπανών, χωρίς να αναφέρει αν έχει διαβουλευτεί με μέλη του Κογκρέσου για ένα πιθανό νομοσχέδιο για τον τερματισμό αυτών των ορίων που είχαν επιβληθεί στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2013.

«Αναγνωρίζουμε ότι η αδυναμία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τον πόλεμο και η ανυπέρβλητη δύναμη είναι το πιο σίγουρο μέσο άμυνας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι για αυτό το λόγο θα καταργηθεί το όριο αμυντικών δαπανών.

Στο έγγραφο της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας τονίζεται ότι η Κίνα και η Ρωσία δρουν εις βάρος των συμφερόντων των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «η Κίνα και η Ρωσία θέλουν να δημιουργήσουν έναν κόσμο που βρίσκεται σε αντίθεση με τις αξίες και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογραμμίζεται, σε έναν ασυνήθιστα έντονο τόνο. Η Κίνα κατηγορείται ότι θέλει να ωθήσει τις ΗΠΑ εκτός της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού και τη Ρωσία ότι επιχειρεί να αποκαταστήσει το καθεστώς της υπερδύναμης.

«Έχουμε απέναντί μας αντίπαλες δυνάμεις, την Ρωσία και την Κίνα που επιδιώκουν να επηρεάσουν την αμερικανική επιρροή, τις αξίες και πλούτο», δήλωσε ο Τραμπ. «Θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μια σημαντική συνεργασία με αυτές και με άλλες χώρες, αλλά με έναν τρόπο που θα προστατεύει πάντα το εθνικό μας συμφέρον», πρόσθεσε.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος ότι η Ρωσία παρεμβαίνει σε εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις χωρών παγκοσμίως, χωρίς όμως να κατηγορείται η Μόσχα για ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ανέφερε επίσης στην ομιλία του ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν το Πακιστάν να λάβει αποφασιστική δράση για να βοηθήσει στην μάχη ενάντια στον εξτρεμισμό.

(Φωτό: AP Photo/Evan Vucci)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα