Τραμπ για Β. Κορέα: Θα το τακτοποιήσουμε

Τραμπ για Β. Κορέα: Θα το τακτοποιήσουμε
President Donald Trump speaks in the Roosevelt Room of the White House in Washington, Tuesday, Nov. 28, 2017, during a meeting with Republican congressional leaders. (AP Photo/Susan Walsh) ap

"Κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε", η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο. "Παραμένουν στο τραπέζι οι διπλωματικές επιλογές", δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

“Θα το τακτοποιήσουμε” δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στην απειλή της Βόρειας Κορέας.

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ “είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε” σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Τραμπ επισήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις σημείωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος όλων των προηγούμενων πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ και αντιπροσωπεύει “μια απειλή για όλον τον κόσμο”.

Τίλερσον: Παραμένουν στο τραπέζι οι διπλωματικές επιλογές

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι “διπλωματικές επιλογές” για τη διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης με τη Βόρεια Κορέα παραμένουν “στο τραπέζι, προς το παρόν”, μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Σε μια δήλωση που ανέγνωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα “να λάβει νέα μέτρα”, επιπλέον των κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μεταξύ των μέτρων να συμπεριλαμβάνεται “το δικαίωμα να απαγορεύεται η κυκλοφορία στη θαλάσσια περιοχή που επιτρέπει τη μεταφορά αγαθών προς και από τη Βόρεια Κορέα”, σύμφωνα με τον Ρεξ Τίλερσον.

“Βίαιη ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή”

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε “βίαιη ενέργεια” που “δεν μπορεί να γίνει ανεκτή” την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Δεν θα υποκύψουμε σε καμία προκλητική ενέργεια. Θα εντείνουμε την πίεσή μας” στην Πιονγκγιάνγκ, τόνισε ο Άμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας κατέπεσε ο πύραυλος

Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος σύμφωνα με την Ουάσιγκτον είναι διηπειρωτικός, πρέπει να κατέπεσε στη θαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, ήταν η εκτίμηση του υπουργού Άμυνας της Ιαπωνίας.

«Εικάζουμε ότι κατέπεσε σε περιοχή εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας» δήλωσε ο Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους.

Ζητούν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, γνωστοποίησε η ιταλική προεδρία.

«Αυτή τη στιγμή αποφασίζουμε την ημερομηνία» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιοβάνι Νταβόλι, ο εκπρόσωπος τύπου της ιταλικής αποστολής στα ΗΕ, που έχει αναλάβει για τον μήνα Νοέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

(Φωτό: AP Photo/Susan Walsh)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα