Τραμπ, Πούτιν και ΗΠΑ: Δυόμιση κόσμοι σε αντίθεση

Τραμπ, Πούτιν και ΗΠΑ: Δυόμιση κόσμοι σε αντίθεση
President Donald Trump boards Air Force One for a trip to California to view border wall prototypes, Tuesday, March 13, 2018, in Andrews Air Force Base, Md. Trump fired Secretary of State Rex Tillerson on Tuesday and said he would nominate CIA Director Mike Pompeo to replace him, in a major staff reshuffle just as Trump dives into high-stakes talks with North Korea. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους έχουν απολυθεί ή παραιτηθεί από την κυβέρνηση Τραμπ τα μισά σχεδόν στελέχη της

Η αιφνίδια αποπομπή Τίλερσον την Τρίτη από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Ο Ντόναλντ Τραμπ με σταθερά βήματα απομακρύνει όσους αντιτίθενται στην πολιτική του, αντικαθιστώντας τους με δικά του, έμπιστα στελέχη. Λίγο πολύ, η συμπεριφορά του αυτή αντικατοπτρίζει την αντίθεση που έχει με στελέχη του ιδίου του κόμματός του, και της κυβέρνησης, όπως διορίστηκε για να υπηρετήσει υπό την προεδρία του.

Σύμφωνα με έρευνα του Brookings Institution, μέχρι την 7η Μαρτίου το ποσοστό αποχωρήσεων, παραιτήσεων και καθαιρέσεων στελεχών της κυβέρνησης, ανερχόταν στο 43%.

Μπαράζ παραιτήσεων

Τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε την παραίτησή της η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Χόουπ Χιξ, η οποία φέρεται να συνδεόταν πολύ στενά με τον Τραμπ. Στις 6 Μαρτίου ανακοίνωσε την παραίτησή του ο επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Γκάρι Κον, ο οποίος είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την απόφαση του ρεπουμπλικάνου προέδρου να επιβληθούν υψηλοί δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον αποπέμφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες μετά τις δηλώσεις του για εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου διπλού πράκτορα στο Λονδίνο. Ο κ. Τίλερσον δεν μίλησε με τον κ. Τραμπ, πριν από την αποπομπή του, και ακόμα αγνοεί επισήμως τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκε, όπως δήλωσε χθες ο Στιβ Γκολντστάιν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι λόγοι δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Τίλερσον, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αργότερα την Τρίτη, υποστήριξε πως δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον κ. Τραμπ από το Air Force 1, κατά το οποίο έμαθε για την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

President Donald Trump speaks to service members at Miramar Air Corps Air Station, Tuesday, March 13, 2018, in San Diego. (AP Photo/Evan Vucci) AP

 

Το θέμα της Ρωσίας δεν ήταν το μοναδικό για το οποίο ο υπουργός φαινόταν να διαφωνεί ή και να ακολουθεί πολιτική εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνην του προέδρου

Την αντίθεσή του είχε εκφράσει και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τον Τίλερσον να ζητά να μην καταγγελθεί. Την ίδια ακριβώς θέση είχε διατυπώσει και ο υπουργός Άμυνας Τζειμς Μάτις.

Διαφωνία είχαν όμως και για τη Βόρεια Κορέα. Ο Τίλερσον εμφανιζόταν πάντα περισσότερο μετριοπαθής από τον ίδιο τον πλανητάρχη, ζητώντας να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός. Όποτε μιλούσε ο υπ. Εξ. για διπλωματικές προσπάθειες, ο Τραμπε έσπευδε να τοποθετηθεί με tweets στα οποία κατακεραύνωνε τον “rocket man”, όπως αποκαλεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Μέχρι προσφάτως δηλαδή, που αποφάσισε και αυτός να κατεβάσει τους τόνους.

Στο ζήτημα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Τίλερσον προέτρεπε τον Τραμπ να μην την καταγγείλει.

Εκ διαμέτρου αντίθετη στάση τηρούσαν και για το ζήτημα του αποκλεισμού του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο. Ο Τίλερσον ζητούσε από τα παραπάνω κράτη να χαλαρώσουν τον “κλοιό” τους, όμως ο Τραμπ συνέχιζε να χαρακτηρίζει το Κατάρ ως “χρηματοδότη των τρομοκρατών”, υπονομεύοντας τις όποιες προσπάθειες.

Κορωνίδα της αντίθεσης των δύο, ήταν η διαφωνία τους για τη συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα. Ο ίδιος ο Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, τον Ιούνιο του 2017. Ήταν βέβαια μία εκ των αμφιλεγόμενων προεκλογικών του δεσμεύσεων για τις οποίες έχει πολλάκις κατακεραυνωθεί από τα διεθνή media. Τουλάχιστον, από εκείνα τα οποία δεν ελέγχει. Ο Τίλερσον, από τη δική του μεριά δήλωνε τότε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για μείωση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η λίστα όσων έχουν απολυθεί ή παραιτηθεί επί προεδρίας Τραμπ:

Είναι ξεκάθαρο πως οι πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν ανά διαστήματα να χαλιναγωγήσουν τον πομπώδη Ντόναλντ Τραμπ, ερχόμενοι σε ρήξη μαζί του. Γί’ αυτό ακριβώς τον λόγο και ο ίδιος μαζί με το επιτελείο του προσπαθούν να κατευνάσουν την αστική τάξη και τους βιομηχάνους των ΗΠΑ, υποσχόμενοι χαμηλότερη φορολογία στο άμεσο μέλλον. Ο Τραμπ θέλει να πάει τον εταιρικό φόρο άλλωστε από το 35% που είναι σήμερα στο 15%, με τα στελέχη της κυβέρνησής του να επιμένουν στο 20%. Επίσης δεν ήταν λίγοι οι αντιδρούντες στην αντικατάσταση του Obamacare.

Όλα αυτά βέβαια, θολώνουν υπό το πρίσμα των ερευνών που συνεχίζονται για τη ρωσική εμπλοκή υπέρ του Τραμπ στην προεκλογική περίοδο όταν αντιμετώπιζε τη Χίλαρι Κλίντον, με πολλά στόματα να αρχίζουν αργά αλλά σταθερά να μιλάνε. 

Το τέλος του Μάικλ Τ. Φλιν

Αρχές Δεκεμβρίου του 2017 ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, παραδινόταν στις Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016. Ο Φλιν δήλωσε ένοχος για την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στην ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ο Φλιν είχε αναλάβει σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων αρχηγού του κράτους από τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε αποκρύψει επαφές του, την περίοδο πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Former Trump national security adviser Michael Flynn arrives at federal court in Washington, Friday, Dec. 1, 2017. Flynn is to plead guilty Friday to making false statements to the FBI, the first plea by any of the four former Trump advisers charged so far in a wide-ranging investigation led by special counsel Robert Mueller. (AP Photo/Susan Walsh) AP

 

Ο Τραμπ απέλυσε τον Φλιν από τον περασμένο Φεβρουάριο του 2016 για “λόγους έλλειψης εμπιστοσύνης”. Ποτέ όμως δεν απαντήθηκε το αν ο Τραμπ γνώριζε ότι ο Φλιν είχε πει ψέματα στο FBI ή αν ο πρώην σύμβουλός του, λειτουργούσε αυτοβούλως.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητηθεί από το FBI να σταματήσει την έρευνα εναντίον του Φλιν, όπως κατήγγειλε ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, που και αυτός, απολύθηκε επί προεδρίας Τραμπ.

Είναι πιθανό να δούμε πρόταση μομφής κατά του Τραμπ;

Αυτή τη στιγμή όχι, καθώς μια πρόταση μομφής πρέπει να επικυρωθεί από τα 2/3 της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν αυτή τη στιγμή τη Βουλή με 240 έδρες έναντι 194, αλλά και τη Γερουσία με 52 έδρες έναντι 46.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2018 έχουμε ενδιάμεσες εκλογές. Αν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία σε ένα από τα δύο Σώματα, τότε μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες έναρξης των κινήσεων εναντίον του Τραμπ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως πριν την αποπομπή Τίλερσον, με εθελούσια ή “εξαναγκαστική” παραίτηση είχαν απομακρυνθεί ως διαφωνούντες ή ως στελέχη “χαμηλής εμπιστοσύνης”, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους, ο πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Στιβ Μπάνον, οι διευθυντές επικοινωνίας Αντονι Σκαραμούτσι και Χόουπ Χικς, ο οικονομικός σύμβουλος Γκάρι Κον και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

Κόντρα με το FBI για τη Ρωσία

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Τραμπ – FBI που αποτελεί βασικό πυλώνα του κράτους, προκάλεσε άλλωστε η νέα εμπιστευτική έκθεση του επιτελείου του αμερικανού προέδρου, που αμφισβητεί την ακεραιότητα της υπηρεσίας.

Η έκθεση, που συνέταξε ο πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής, Ντέβιν Νούνες, κατηγορεί το FBI για μεροληπτική στάση στην έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016.

President Donald Trump gives a thumbs up to members of the media as he walks across the South Lawn as he arrives at the White House in Washington, Sunday, Jan. 7, 2018, after traveling from Camp David, Md. (AP Photo/Andrew Harnik) AP Photo/Andrew Harnik

 

Η έκθεση, σύμφωνα με μέλη του Κογκρέσου που την έχουν διαβάσει, συμπεραίνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI έκαναν κατάχρηση εξουσίας για να πάρουν την άδεια να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες του διπλωματικού συμβούλου της ομάδας Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ. Ο Πέιτζ θεωρήθηκε ύποπτος για κατασκοπεία, λόγω των επαφών του με ρώσους αξιωματούχους. 

Το FBI εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι λαμβάνει υπ’ όψιν τις υποχρεώσεις του για να πάρει άδεια για έρευνα και δείχνει σεβασμό στις διαδικασίες, που εποπτεύονται από  υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI.

Η έκθεση αναφέρει επί της ουσίας ότι η παρακολούθηση στηρίζεται στην έρευνα του Κρίστοφερ Στιλ, μια έρευνα που οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτηρίζουν μεροληπτική,  διότι χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τους Δημοκρατικούς, που βρίσκονταν τότε στην εξουσία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν ομοφώνως στο τέλος του 2016 ότι υπήρξε ανάμειξη της Μόσχας την εκλογική διαδικασία, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται κάθε συνέργεια με το Κρεμλίνο.

Επίσης, το έγγραφο αναφέρει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησε να πλήξει το κύρος του Τραμπ, λόγω των συμπαθειών του FBI με τους Δημοκρατικούς.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ, που διερευνά τις σχέσεις Τραμπ με τη Ρωσία πλησιάζει επικίνδυνα τον αμερικανό πρόεδρο. Ο ανακριτής θέλει να πάρει κατάθεση από τον ίδιο τον Τραμπ για να διαπιστώσει εάν προσπάθησε να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης, με την αποπομπή του αρχηγού του FBI.

Φωτογραφίες: Associated Press

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα