Τραμπ προς Ιράν: Είστε συνεργάτες της Βόρειας Κορέας

Τραμπ προς Ιράν: Είστε συνεργάτες της Βόρειας Κορέας
FILE - In this Sept. 19, 2017, file photo, U.S. President Donald Trump addresses the 72nd session of the United Nations General Assembly, at U.N. headquarters. North Korean Foreign Minister Ri Yong Ho said his country may conduct a "historic" hydrogen bomb test in the Pacific Ocean. Many experts think North Korea wouldn't do something so risky, but it's hard to rule out given North Korea's steadily expanding nuclear and missile tests. (AP Photo/Richard Drew, File) (AP Photo/Richard Drew, File)

Ποια η αντίδραση του αμερικανού προέδρου στη νέα δοκιμή πυραύλου απ' την Τεχεράνη

Η νέα δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή συμφωνία του 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας ταυτόχρονα το Ιράν ότι συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα.

«Το Ιράν μόλις δοκίμασε έναν βαλλιστικό πύραυλο ικανό να πλήξει το Ισραήλ. Συνεργάζεται επίσης με τη Βόρεια Κορέα. Δεν έχουμε στ’ αλήθεια μια συμφωνία!» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Χθες, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι η χώρα προχώρησε στην «επιτυχή» δοκιμή του νέου της πυραύλου Khoramshahr, βεληνεκούς 2.000 χιλιομέτρων, ικανού να φέρει πολλές κεφαλές.

Η ημερομηνία της εκτόξευσης δεν έγινε γνωστή αλλά στην παρουσίαση του πυραύλου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της έναρξης του πολέμου μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν το 1980, ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πύραυλος θα είναι “επιχειρησιακός στο εγγύς μέλλον”.

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις δεν απαγορεύει τις βαλλιστικές δραστηριότητες στο Ιράν, αλλά το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ενέκρινε τη συμφωνία, ζητεί από το Ιράν να μην διεξάγει δραστηριότητες για την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Οι ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι πύραυλοι στη χώρα τους δεν έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και ότι, γενικότερα, η Τεχεράνη δεν έχει πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία: AP Photo/Richard Drew, File

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα