Τραμπ προς Τουρκία: Αφήστε ελεύθερο τον πάστορα – Εγώ είμαι ο κατάσκοπος

Τραμπ προς Τουρκία: Αφήστε ελεύθερο τον πάστορα – Εγώ είμαι ο κατάσκοπος
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ AP

Έκκληση για την απελευθέρωση Αμερικανού πάστορα που κρατείται στην Τουρκία απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με μια ηχηρή παρέμβαση μέσω Twitter που μαρτυρούσε τον εκνευρισμό του για την αδιαλλαξία των Τούρκων

Η υπόθεση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπάνσον, αποτελεί εδώ και καιρό “αγκάθι” στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον και μάλιστα υπήρξε σημείο τριβής και στην τελευταία συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Τούρκοι κατηγορούν τον Αμερικανό πάστορα ως συνεργάτη του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ορκισμένου εχθρού του Τούρκου προέδρου ο οποίος κατηγορείται από τον ίδιο τον Ερντογάν ως υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Είναι ηλίου φαεινότερο ωστόσο, ότι ο Μπάνσον κρατείται στην Τουρκία ως μέσο πίεσης για την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου έχει καταφύγει και ζει τα τελευταία χρόνια.

Η απόφαση των Τούρκων να παρατείνουν την κράτησή του φέρεται να εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος προχώρησε σε ένα tweet με άκρως δεικτική και ειρωνική διάθεση, ζητώντας την απελευθέρωση του πάστορα.

«Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, ένας εξαίρετος κύριος και χριστιανός ηγέτης στις ΗΠΑ, δικάζεται και τον κατηγορούν στην Τουρκία χωρίς κανέναν λόγο. Τον αποκαλούν κατάσκοπο, αλλά εγώ είμαι πιο πολύ κατάσκοπος απ’ όσο εκείνος. Ελπίζω ότι θα του επιτρέψουν να γυρίσει στην πατρίδα, στην όμορφη οικογένειά του, όπου ανήκει!», ανέφερε στο tweet ο Τραμπ.

Για την ιστορία, ο Άντριου Μπράνσον, είναι προτεστάντης πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα που ζει στη Σμύρνη επί δύο δεκαετίες και πλέον. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες των Τούρκων, αλλά στην περίπτωση που καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 35 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα