Τραμπ: Προτεραιότητα η μετανάστευση, το σύστημα υγείας και οι θέσεις εργασίας

default image

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ποια είναι τα θέματα που κατέχουν πρωταρχική θέση στην ατζέντα του, όπως και την πρόθεση να αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών στον Χένσαρλινγκ. Αναβρασμός στους Δημοκρατικούς για τις πολιτικές που πρόκειται να ακολουθήσει

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε έπειτα από μια συνάντηση με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι οι τρεις βασικές του προτεραιότητες είναι η μετανάστευση, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και πρόνοιας και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, τον Μιτς Μακόνελ. Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Πολ Ράιαν, αλλά και με τον Δημοκρατικό απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρομπ Χένσαρλινγκ υπουργός Οικονομικών;

Συνεργάτες του νεοεκλεγέντα Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανατεθεί στον Τζεμπ Χένσαρλινγκ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στο Τέξας, ο θώκος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, έγραψε χθες Πέμπτη η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές ενήμερες για τις ζυμώσεις αυτές.

Ο Χένσαρλινγκ δήλωσε στην Τζέρναλ ότι ασφαλώς και θα «κάνει μια συζήτηση» με τον Τραμπ εάν του ζητηθεί να αναλάβει το αξίωμα.

«Όμως δεν περιμένω αυτό το τηλεφώνημα», συνέχισε ο βουλευτής. «Δεν είναι κάτι για το οποίο έχω καταστήσει σαφές ότι ενδιαφέρομαι. Δεν είναι κάτι που επιδιώκω ενεργά (…) Νομίζω ότι είμαι σε μια καλή θέση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, βάσει των δηλώσεών του που δημοσίευσε η εφημερίδα.

Το Δημοκρατικό κόμμα δεν θα αφήσει να περάσουν αμαχητί οι πολιτικές που σχεδιάζει ο Τραμπ

Η Δημοκρατική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Ουόρεν πέταξε το γάντι στον Ρεπουμπλικάνο εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας σε μια ομιλία της σε υψηλούς τόνους ότι θα τον πολεμήσει σε κοινωνικά θέματα αλλά και για να μην πάψει η εποπτεία του χρηματοοικονομικού τομέα.

Η καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας αποτελεί μια από τις βασικές αποστολές των Δημοκρατικών μετά την επικράτηση του Τραμπ στις εκλογές, τόνισε η Ουόρεν μιλώντας ενώπιον στελεχών της ομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων AFL-CIO.

«Θα δώσουμε μάχη για να αποκρουστούν οι επιθέσεις εναντίον των Λατίνων, των Αφροαμερικανών, των μουσουλμάνων, των μεταναστών, των Αμερικανών με αναπηρία—των πάντων», διεμήνυσε η Ουόρεν, η οποία ενεπλάκη επανειλημμένα σε συγκρούσεις με τον Τραμπ, ειδικά στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Είτε ο Ντόναλντ Τραμπ κάθεται σε έναν λευκό πύργο ή στο Λευκό Οίκο, δεν θα υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό, ούτε τώρα, ούτε ποτέ», συνέχισε η Ουόρεν.

Ακόμη, η Δημοκρατική γερουσιάστρια δεσμεύτηκε πως οι Δημοκρατικοί θα δώσουν «μάχη σε κάθε της βήμα» εάν ο Τραμπ επιδοθεί σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει τον εποπτικό έλεγχο των χρηματαγορών και των τραπεζών, ειδικά τον νόμο των Ντοντ και Φρανκ για τη Γουόλ Στριτ, ή αποπειραθεί να καταργήσει την ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας των πελατών του χρηματοοικονομικού τομέα.

Τζουλιάνι: Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Κλίντον να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της ατυχήσασας υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον λόγω ενεργειών του Ιδρύματος Κλίντον που ενδέχεται να ήταν παράνομες.

«Αυτή είναι μια δύσκολη απόφαση. Είναι παράδοση στην πολιτική να αφήνουμε πίσω το παρελθόν. Όμως, από μια άλλη πλευρά, πρέπει να δούμε πόσο σοβαρό είναι» αυτό που φέρεται να έχει κάνει το ίδρυμα της πρώην Πρώτης Κυρίας και πρώην υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε ο Τζουλιάνι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο πρώην εισαγγελέας, το όνομα του οποίου ακούγεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τραμπ, έχει πει επανειλημμένα πως η Κλίντον «ουδέποτε αντιμετώπισε έρευνα για τις εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια» τα οποία έγιναν αντικείμενο κατάχρησης, κατά τον Τζουλιάνι.

Η ισονομία, συνέχισε ο Ρούντι Τζουλιάνι, είναι «μια από τις πιο βασικές αρχές μας».

Το Ίδρυμα Κλίντον συστήθηκε από τον Μπιλ Κλίντον μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, το 2001 και έχει συγκεντρώσει από την ίδρυσή του ένα ποσό ύψους περίπου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επικρίθηκε έντονα από τους Ρεπουμπλικάνους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς όπως κατήγγειλαν η Κλίντον λάμβανε μέσω του ιδρύματος χορηγίες από κράτη του εξωτερικού ενόσω ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κάτι που εγείρει ζήτημα ασυμβίβαστου, όπως λένε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα