Τρεις μήνες σκλάβα του ISIS: Η 21χρονη, που υπέφερε στα χέρια των τζιχαντιστών, επισκέφθηκε τον Παυλόπουλο

default image

Να μεταφέρει τη δραματική της μαρτυρία στην ΕΕ ζήτησε η Νάντια Μουράντ Μπασσέ Τάχα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έκανε λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η 21χρονη Νάντια Μουράντ Μπασσέ Τάχα είναι μία από τις εκατοντάδες κοπέλες που απήχθησαν από τον ISIS από τα χωριά τους στο Ιράκ και τη Συρία για να χρησιμοποιηθούν ως σκλάβες του σεξ, ενώ χιλιάδες ακόμη συμπατριώτες τους δολοφονήθηκαν ή κρατούνται αιχμάλωτοι από το Ισλαμικό Κράτος.

Η νεαρή που ανήκει στη μειονότητα των Γεζίντι, απευθύνθηκε πρόσφατα στα Ηνωμένα Έθνη καλώντας τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να μπει ένα τέλος στη δράση του ISIS και στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να μεταφέρει τη μαρτυρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να εκφράσω τα δεινά τα οποία υφίσταται ο λαός μου. Εγώ είχα την τύχη να γλιτώσω, από τις δυνάμεις του Daesh (Ιsis) μεταξύ των χιλιάδων κοριτσιών που είχαν απαχθεί. Το Daesh (Isis) επιτέθηκε στις 3 Μαρτίου του 2014. Σκότωσαν τους άντρες και πήραν τα παιδία. Tους πήραν στα στρατόπεδά τους, στις βάσεις τους στη Μοσούλη στην Συρία και αλλού και μας οδήγησαν προς τους πολεμιστές σε διάφορα σημεία. Κάθε μέρα μας πωλούσαν σε άνδρες του daesh είτε της Συρίας είτε του Ιράκ. Εγώ δεν έμεινα πολύ καιρό, έμεινα τρεις μήνες , αλλά με πήρανε πάνω από δώδεκα αγωνιστές ή πολεμιστές, αντάρτες του daesh.

Πήρανε τα αδέλφια μου, σκότωσαν τους συναδέλφους μου, τους συναγωνιστές μου και με κρατούσαν αιχμάλωτη. Πέρασε ένας χρόνος από τότε, αλλά αυτές οι πράξεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, εις βάρος πολλών μειονοτήτων”, είπε η 21χρονη Γεζίντι στον κ.Παυλόπουλο.

“Μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουνε 3.400 άτομα τα οποία κρατούνται και είναι Σύριοι ή Ιρακινοί. Το 40 τις εκατό των περιοχών που κατοικούμε, ακόμα είναι υποδουλωμένα υπό την κατοχή αυτών των δυνάμεων. Ακόμα και τα μέρη τα οποία απελευθερώθηκαν, ο λαός μου δε θέλει να επιστρέψει γιατί έχουν πλήρως καταστραφεί και ισοπεδωθεί. Σας απευθύνω έκκληση να μεταφέρετε τη φωνή μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι παρά την παρέλευση αυτού του έτους, συνεχίζονται και βρίσκονται υπό κατοχή, υπό ομηρία χιλιάδες γυναίκες και μικρά παιδιά. Αυτό που ζητάμε είναι να απελευθερωθεί το υπόλοιπο τμήμα των εδαφών μας και να επιστρέψουν ελεύθερες οι γυναίκες και τα παιδιά στη Συρία, στο Ιράκ, στα εδάφη τα οποία ζούσαμε”, συνέχισε η νεαρή κοπέλα.

Ο κ.Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Νάντια Μουράντ Μπασσέ Τάχα μέσα από τον προσωπικό της εφιάλτη και τον προσωπικό της Γολγοθά κατά την φρικτή γενοκτονία των Γεζίντι, έχει αναδειχθεί σε ένα σύγχρονο σύμβολο γενναίας υπεράσπισης της αξίας και της αξιοπρέπειας του Ανθρώπου.

“Από εδώ , την Ελλάδα, που είναι κοιτίδα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, στέλνουμε μαζί προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, το μήνυμα ότι στο επίκεντρο της σύγχρονης Δημοκρατίας και το σύγχρονου Πολιτισμού είναι ο Άνθρωπος, και αυτόν πρέπει να υπερασπισθούμε. Οι στυγνοί εγκληματίες του Daesh, μέσα και από την γενοκτονία των Γεζίντι, είναι για εμάς εχθροί της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού και διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απευθυνόμενος στην 21χρονη κοπέλα είπε:

“Να μεταφέρετε πάντα αυτό το μήνυμα παντού, μέχρι το έγκλημα να σταματήσει. Η Ελλάδα και ο Ελληνικός Λαός, που πολλά δεινά έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν τους, να ξέρετε ότι σε αυτόν τον αγώνα θα είναι εδώ, πάντα παρόντες.”

Η ιστορία της 21χρονης

Η 21χρονη Nadia Murad Basee Taha έπεσε θύμα απαγωγής τον Αύγουστο του 2014 όταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους (γνωστό ως ISIS ήISIL) εισέβαλαν στο χωριό της στο Ιράκ. Ακολούθησε η εκτέλεση όλων των αντρών και η μεταφορά των γυναικόπαιδων στη Μοσούλη, όπου και ανταλλάχθηκαν ως «δώρα» μεταξύ των τρομοκρατών. Λίγες μέρες αργότερα βασανίστηκε, προσπάθησε να δραπετεύσει αλλά συνελήφθη. Τελικά, μετά από τρεις μήνες, κατάφερε να διαφύγει. Κατέφυγε στη Γερμανία, όπου της δόθηκε ιατρική περίθαλψη και φροντίδα.

Στις 16 Δεκεμβρίου παρουσιάσθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου και διηγήθηκε λεπτομερώς τις τρομακτικές εμπειρίες που υπέστη για τρεις μήνες στα χέρια των τζιχαντιστών, χαρακτηρίζoντας τις επιθέσεις αυτές εναντίον της κοινότητάς της ως στοχοποιημένη «γενοκτονία». Συναφώς, ζήτησε από τον Οργανισμό να βοηθήσει τις χιλιάδες γυναίκες και παιδιά που παραμένουν αιχμάλωτοι του Ισλαμικού Κράτους.
Η Nadia Murad Basse Taha ανήκει στην κουρδική εθνοθρησκευτική μειονότητα με ινδοϊρανικές ρίζες των «Γιαζίντι», που ζουν στην επαρχία της Νινευή του βορείου Ιράκ, ενώ υπάρχουν και άλλες κοινότητές τους στην Υπερκαυκασία, την Αρμενία, την Τουρκία και τη Συρία. Από τις Αρχές της δεκαετίας του 1990 μεγάλος αριθμός τους έχει μεταναστεύσει στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία.

Η θρησκεία τους θεωρείται ως ένα συγκριτικό θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων, που περιέχει ζωροαστρικά και ισλαμικά στοιχεία.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των, το οποίο αριθμεί περίπου μισό εκατομμύριο, παραμένει σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στο βόρειο Ιράκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα