Τσαβούσογλου: Τίποτα δεν θα σταματήσει την Τουρκία στο Αφρίν

Turkey's Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks to the media during a joint news conference with Palestinian Foreign Minister Riyad al-Maliki at the Ataturk Airport in Istanbul, Wednesday, Dec. 20, 2017. The Turkish and Palestinian foreign ministers are accusing the United States of intimidation after the U.S. ambassador to the United Nations warned countries that the U.S. "will be taking names" during a U.N. General Assembly vote on a resolution rejecting President Donald Trump's decision to recognize Jerusalem as Israel's capital.(AP Photo/Emrah Gurel)
Turkey's Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks to the media during a joint news conference with Palestinian Foreign Minister Riyad al-Maliki at the Ataturk Airport in Istanbul, Wednesday, Dec. 20, 2017. The Turkish and Palestinian foreign ministers are accusing the United States of intimidation after the U.S. ambassador to the United Nations warned countries that the U.S. "will be taking names" during a U.N. General Assembly vote on a resolution rejecting President Donald Trump's decision to recognize Jerusalem as Israel's capital.(AP Photo/Emrah Gurel) AP

Έτοιμες να αντιπαρατεθούν με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που θα μπουν στο Αφρίν για να προστατέψουν τους Κούρδους, είναι οι τουρκικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε την Δευτέρα τη Δαμασκό ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιπαρατεθούν με συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που θα μπουν στην επαρχία Αφρίν για να προστατεύσουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

"Αν το καθεστώς μπαίνει εκεί για να εκκαθαρίσει την περιοχή από το PKK και την PYD (σ.σ. το συριακό κουρδικό κόμμα), τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Όμως αν έρχεται για να υπερασπιστεί τις YPG τότε κανένας και τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες. Αυτό ισχύει για το Αφρίν, για τη Μανμπίτζ και για τις ανατολικές περιοχές του Ευφράτη", πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Αμάν της Ιορδανίας.

Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την ανακοίνωση, μέσω της κρατικής τηλεόρασης της Συρίας, ότι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να μπουν στην επαρχία του Αφρίν για να σταματήσουν τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο Sana "οι λαϊκές δυνάμεις θα φτάσουν στο Αφρίν εντός των επόμενων ωρών για να στηρίξουν τους κατοίκους απέναντι στην επίθεση του τουρκικού καθεστώτος". Το πρακτορείο δεν έδωσε διευκρινίσεις για τη σύνθεση αυτών των "λαϊκών δυνάμεων", ούτε ανέφερε κάποια ανάπτυξη του τακτικού συριακού στρατού.

Η Δαμασκός έχει καταγγείλει την "επιθετικότητα" της Τουρκίας στο Αφρίν αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε δηλώσει απερίφραστα ότι σκοπεύει να παρέμβει. Την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής των YPG Σιπάν Χάμο είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις των οποίων ηγείται δεν έχουν "κανένα πρόβλημα" αν επέμβει ο συριακός στρατός "για να υπερασπιστεί το Αφρίν και τα σύνορα απέναντι στην τουρκική κατοχή".

(Φωτό: AP Photo/Emrah Gurel)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γιλντιρίμ: Στο Αφρίν προστατεύουμε τα... νότια σύνορα του ΝΑΤΟ

Συρία: Κοινό μέτωπο Άσαντ - Κούρδων κατά της Τουρκίας στο Αφρίν

ADVERTISING

SHARE: