Τυφώνας Μαρία: ‘Αφανίστηκε’ το Πουέρτο Ρίκο. Τουλάχιστον 15 νεκροί στη Δομινίκα

Τυφώνας Μαρία: ‘Αφανίστηκε’ το Πουέρτο Ρίκο. Τουλάχιστον 15 νεκροί στη Δομινίκα
Electricity poles and lines lay toppled on the road after Hurricane Maria hit the eastern region of the island, in Humacao, Puerto Rico, Wednesday, Sept. 20, 2017. The strongest hurricane to hit Puerto Rico in more than 80 years destroyed hundreds of homes, knocked out power across the entire island and turned some streets into raging rivers in an onslaught that could plunge the U.S. territory deeper into financial crisis. (AP Photo/Carlos Giusti) AP

Άγνωστο, μέχρι στιγμής, πόσα σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί στο Πουέρτο Ρίκο. Στους 15 οι νεκροί και 20 οι αγνοούμενοι στη Δομινίκα της Καραϊβικής,την οποία έπληξε ο τυφώνας Μαρία πριν λίγες μέρες

Το Πουέρτο Ρίκο “αφανίστηκε” από τον κυκλώνα Μαρία που έσπειρε την καταστροφή στο νησί, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

“Το Πουέρτο Ρίκο είναι σε μια πολύ, πολύ, πολύ ευαίσθητη κατάσταση. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης καταστράφηκε”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ είχε κηρύξει το νησί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, ώστε να αποδεσμευτούν ομοσπονδιακοί πόροι για να προχωρήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης και αποκατάστασης των ζημιών.

Η δήμαρχος του Σαν Χουάν, της πρωτεύουσας του Πουέρτο Ρίκο, Κάρμεν Γιουλίν Κρους, μιλώντας για το εύρος των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας υπογράμμισε ότι “το Σαν Χουάν που ξέραμε μέχρι χθες χάθηκε”. Εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι όλο το νησί και τα 3,5 εκατομμύρια των κατοίκων του μπορεί να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και για 4-6 μήνες.

Το αεροδρόμιο του Σαν Χουάν πάντως επαναλειτούργησε την Πέμπτη, μόνο όμως για την προσγείωση στρατιωτικών αεροσκαφών. Ορισμένες εμπορικές πτήσεις μπορεί να επαναληφθούν από την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο δεν γνωρίζει ακόμη πόσα σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί. Οι αρχές όμως εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα χρειαστεί να φιλοξενήσουν πολλούς άστεγους ανθρώπους σε καταφύγια.

Trees stand barren and debris lays on the roadside, caused by Hurricane Maria in Road Town, on the island of Tortola, in the British Virgin Islands, early Wednesday, Sept. 20, 2017. (AP Photo/Freeman Rogers) AP

 

(AP Photo/Freeman Rogers)

Η Μαρία, που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 185 χιλιομέτρων την ώρα, έπληξε την Πέμπτη τη Δομινικανή Δημοκρατία και αναμένεται ότι το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή θα περάσει από τα νησιά Τερκς και Κέικος και από τις νοτιοανατολικές Μπαχάμες.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία και ιδίως στην τουριστική περιοχή Πούντα Κάνα, οι αρχές υπολογίζουν ότι έχουν καταστραφεί πάνω από 1200 σπίτια. Η παραλιακή πόλη Μίτσες είναι επίσης μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο. Όλα τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά και η κυβέρνηση διέταξε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους ή σε ασφαλή καταφύγια.

Ο κυκλώνας αναμένεται ότι θα ενισχυθεί ελαφρά καθώς κινείται βορειότερα, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πάντως ότι δεν θα πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους ο κυβερνήτης απαγόρευσε την κυκλοφορία μέχρι νεωτέρας, προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι από τα συντρίμμια και τα πεσμένα δέντρα. Περίπου το 70% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές.

A ferry beached last week by Hurricane Irma in Road Town, Tortola, the capital of the British Virgin Islands, remained unmoved after Hurricane Maria passed, early Wednesday, Sept. 20, 2017. (AP Photo/Freeman Rogers) AP

 

(AP Photo/Freeman Rogers)

Τουλάχιστον 15 νεκροί στη Δομινίκα

Ο κυκλώνας Μαρία, που έπληξε το μικρό νησί Δομινίκα της Καραϊβικής άφησε πίσω του τουλάχιστον 15 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ρούσβελτ Σκέριτ.

“Μέχρι τώρα, έχουμε κηδεύσει τουλάχιστον 15 ανθρώπους” είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι της γειτονικής χώρας Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και περίπου 20 αγνοούμενοι.

Ο Σκέριτ είπε ότι καμία κοινότητα της χώρας του δεν έμεινε ανέγγιχτη από τον σφοδρό κυκλώνα. Η Μαρία ήταν κυκλώνας κατηγορίας 5 όταν έπληξε τη Δομινίκα, στις 18 Σεπτεμβρίου.

Το ανεξάρτητο νησί των 72.000 κατοίκων βρίσκεται κοντά στη Μαρτινίκα και τη Γουαδελούπη, όμως από τις αρχές της εβδομάδας παραμένει αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο ίδιος ο Σκέριτ αναγκάστηκε να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο αφού οι άνεμοι ξήλωσαν τη στέγη του σπιτιού του. Έγραψε μάλιστα στο Facebook ότι αισθάνθηκε πως ήταν “στο έλεος του ανέμου και της καταρρακτώδους βροχής”.

(Κεντρική φωτό: AP Photo/Carlos Giusti)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα