Τζεντιλόνι: Να μην χάσουμε την ευκαιρία για ανάπτυξη

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου AP

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα επισκεφτεί αύριο την Κέρκυρα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Ιταλίας

Συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παραχώρησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, στην οποία ζητά κοινή ευρωπαϊκή δράση για ανάπτυξη, επενδύσεις και απασχόληση.

Ο κ. Τζεντιλόνι, που θα βρίσκεται αύριο στην Κέρκυρα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας και θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θέτει ως κύρια προτεραιότητα την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας:

«Η κύρια προτεραιότητα είναι οπωσδήποτε η απασχόληση. Διότι ξέρουμε ότι δεν μπορεί να είναι μόνον αποτέλεσμα μιας τυπικής συμφωνίας των ευρωπαϊκών χωρών. Έχουμε και προτάσεις για κοινή ασφάλεια για την εργασία, που ως ιταλική κυβέρνηση παρουσιάσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι, όμως, το σύνολο της οικονομικής πολιτικής που πρέπει να προσανατολισθεί προς την ανάπτυξη, προς τις επενδύσεις και την εργασία. Αν δεν το πράξουμε τώρα, πιστεύω ότι θα χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Για χώρες, όπως την Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Για όλες τις χώρες της μεσογειακής Ευρώπης, που σε ότι αφορά τα επόμενα χρόνια έχουν ιδιαίτερα σημαντικές δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη -θέμα καίριας σημασίας τόσο για την ιταλική, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση - ο Πάολο Τζεντιλόνι εμφανίζεται σαφώς πιο αισιόδοξος απ' ό,τι στο παρελθόν.

«Φθάνουν», υπογραμμίζει, «συνεχώς νέα στοιχεία- τα τελευταία παρουσιάσθηκαν σήμερα- τα οποία πιστοποιούν ότι η ιταλική οικονομία, πλέον, ξανάρχισε να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ ενθαρρυντικούς. Πιστεύω ότι είναι άλλο τόσο σημαντικό το γεγονός ότι μετά από μια τρομερή κρίση, με βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες, και στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα. Το θέμα είναι ότι μαζί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία του αυριανού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας, το οποίο και πρόκειται να συνεδριάσει στην Κέρκυρα.

«Το κύριο μήνυμα της συνάντησης αυτής πρώτα απ΄όλα, είναι η εδραίωση των σχέσεών μας από τη στιγμή που πρόκειται για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που αφορά το σύνολο των ελληνοϊταλικών σχέσεων. Οι δύο χώρες μας συνδέονται από αιώνες, από χιλιετίες κοινής ιστορίας. Από τη μια υπάρχει η ικανοποίηση για το επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μας, που είναι εξαιρετικό, και από την άλλη η βούληση της Ιταλίας να πολλαπλασιάσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, αρχίζοντας από τομείς, όπως των σιδηροδρομικών μεταφορών και όχι μόνον. Φυσικά υπάρχει και μια γενικότερη κοινή δέσμευση που αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα».

Πληροφορίες:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:AP Photo/Markus Schreiber

ADVERTISING

SHARE: