Τζομπς: “Τζιμ, έρχομαι στην Πάρο”

default image

Επίσκεψη στην Ελλάδα παραλίγο να κάνει το 2006 ο Στιβ Τζομπς. Ήταν διατεθειμένος να φτάσει μέχρι και στη χώρα μας προκειμένου να κλείσει μια συμφωνία για το iTunes. Διαβάστε την εκπληκτική ιστορία

Τη γνωριμία του με τον Στιβ Τζομπς, ο οποίος απεβίωσε πριν λίγες μέρες και το… παραλίγο ταξίδι του πρωτοπόρου της τεχνολογίας στην Πάρο (!) περιέγραψε σε άρθρο του ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Fox Filmed Entertainment Τζιμ Γιαννόπουλος.

Γράφοντας στο “Hollywood Reporter” ο κ. Γιαννόπουλος αποκάλυψε τις δύσκολες στιγμές που πέρασε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών του με τον εκλιπόντα, το 2006, όταν η Fox και άλλα στούντιο συζητούσαν την επέκταση του iTunes της Apple, στον χώρο της μουσικής και των ταινιών.

“Ήξερα τον Στιβ πολλά χρόνια και γνώριζα πόσο ισχυρογνώμων ήταν. Στη συγκεκριμέν περίπτωση είχε ξεκάθαρη άποψη για το πώς οι ταινίες θα έπρεπε να διατίθενται και σε ποια τιμή στο iTunes” γράφει ο Γιαννόπουλος.

Ως συνήθως, ο Τζομπς ήταν μπροστά από την εποχή του, οι ιδέες του δεν συμβάδιζαν με τα μέσα της εποχής και θεωρούσε μάλλον τους υπευθύνους των στούντιο ηλίθιους.

“Ήμουν ένας από αυτούς” παραδέχεται με χιούμορ ο Γιαννόπουλος.

“Περάσαμε ώρες μιλώντας στο τηλέφωνο και δια ζώσης, προσπαθώντας να καταλήξουμε σε συμφωνία. Θέλαμε όλοι να τα καταφέρουμε, αλλά όχι όσο το ήθελε ο Στιβ, ο οποίος στόχευε να ‘βάλει στο μαντρί’ όλα τα στούντιο και να προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση. Θέλαμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλα εκείνος ήθελε να τα αλλάξει εδώ και τώρα”.

Η “απειλή” του Στιβ Τζομπς

Τελικά οι διαπραγματεύσεις δεν πήγαν και πολύ καλά και ο Γιαννόπουλος έκανε την ετήσια απόδρασή του στην Αντίπαρο, στο πανέμορφο νησάκι απέναντι από την Πάρο, χωρίς να έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Τότε ήταν που έλαβε το… e-mail του “τρόμου”, καθώς ο Τζομπς δεν ήταν από τους ανθρώπυς που τα παρατάνε.

“Πίστευα ότι ήμουν ασφαλής στην Αντίπαρο, αλλά είχα να κάνω με τον Στιβ” γράφει ο Τζιμ Γιαννόπουλος και δικαίως, όπως διαπιστώνουμε και από το παρακάτω μήνυμα που είδε στον υπολογιστή του, ενώ έκανε αμέριμνος τις διακοπές του.

Αποστολέας: Στιβ Τζομπς

Ημερομηνία: Σάββατο, 26 Αυγούστου 2006

Παραλήπτης: Τζιμ Γιαννόπουλος

Θέμα: “Τζιμ, έρχομαι στην Πάρο”

Τζιμ, πρέπει να μιλήσουμε και αν αυτό δεν γίνεται μέσω τηλεφώνου ή μέσω e-mail, τότε θα έρθω στην Πάρο και θα κάνω μια βόλτα μαζί σου στην παραλία και θα το λύσουμε το θέμα. Είναι τώρα η ώρα να δημιουργήσουμε έναν νέο τρόπο διανομής των ταινιών μέσω διαδικτύου και η Apple είναι η εταιρεία για να το πετύχει. Θέλω τη βοήθειά σου. Πώς μπορώ να σε βρω μόλις φτάσω στην Πάρο;

Στιβ

Ο Στιβ Τζομπς δεν πήγε ποτέ στην Πάρο, αλλά τελικά οι δύο άνδρες κατέληξαν σε συμφωνία, ενώ η σχέση τους εξελίχθηκε σε μια υπέροχη φιλία.

Δυο χρόνια αργότερα ο Τζομπς προσκάλεσε τον Γιανόπουλο στην έκθεση MacWorld, όπου παρουσιάστηκε μπροστά σε 6.000 ανθρώπους το VOD (Video On Demand) για το iTunes, αποτέλεσμα της συμφωνίας τους.

Ο Γιαννόπουλος πριν την παρουσίαση ένιωθε τρομοκρατημένος και αδυνατούσε να καταλάβει πώς ο Τζομπς ήταν τόσο άνετος στις θρυλικές παρουσιάσεις του.

“Του είπα: Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνεις να περπατάς πάνω κάτω στη σκηνή για μια ώρα και χωρίς σημείωσεις και autocue, να παρουσιάζεις μπροστά σε τόσο κόσμο”

“Είναι εύκολο. Απλά φαντάζεσαι ότι κάθεσαι με φίλους στο σαλόνι σου και τους λες τα νέα σου” του απάντησε ο Τζομπς.

Ο βασιλιάς της τεχνολογίας και ο δίσκος του Τζερι Λι Λιούις

Ο Γιαννόπουλος γράφει και για την αγάπη του Στιβ Τζομπς για τη μουσική. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι μετά την μεταμόσχευση ήπατος στην οποία είχε υποβληθεί, το πρώτο πράγμα που έκανε είναι μια επίσκεψη στη Sun Records, την οποία λάτρευε ως το “μέρος που γεννήθηκε το rock ‘n’ roll.

Λίγους μήνες αργότερα ο Τζιμ Γιαννόπουλος δώρισε στον Τζομπς για τα γενέθλιά του, μια αυθεντική ηχογράφιση του “Whole Lotta Shakin’ Going On” του Τζέρι Λι Λιούις, με αυτόγραφο του καλλιτέχνη. Ο Τζομπς ξετρελάθηκε με το δώρο.

“Αυτό με μάγευε στον Στιβ. Ο τύπος άλλαξε τον τρόπο που ακούμε μουσική στον 21ο αιώνα και παρόλα αυτά πίστευε ότι το να έχει έναν παλιό 45αρι δίσκο από τη δεκαετία του ’50 ήταν ό,τι καλύτερο” γράφει ο Γιαννόπουλος.

Ο Τζιμ Γιαννόπουλος αναφέρεται και στην τελευταία συνομιλία που είχε με τον Στιβ Τζομπς. Του τηλεφώνησε λίγο

.

“Ακούστηκε αδύναμος, αλλά είχε πολλές ιδέες και σχέδια. Μιλήσαμε για τις οικογένειές μας, την πολιτική, τη μουσική αλλά και για δουλειές. Κάποια στιγμή μου είπε: Κάνε μου μια χάρη. Μην αφήσεις αυτό που έγινε στη μουσική βιομηχανία να συμβεί και στη δικιά σου. Προσπάθησε να βρίσκεις συνεχώς νέες ιδέες για να προσφέρεις περιεχόμενο στον κόσμο”.

Ο Γιαννόπουλλος δεν ξέρει αν ήταν μια συμβουλή στο δρόμο του “Σκέψου διαφορετικά” (τρόπος ζωής του Τζομπς) ή η παρακαταθήκη ενός ανθρώπου που πέρασε τη ζωή του προσπαθώντας να βελτιώνει τον τρόπο που δουλεύουμε, παίζουμε και απολαμβάνουμε μουσική και ταινίες.

“Δεν έχει σημασία. Του χρωστάμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Απλώς θα μας λείψει η καθοδήγησή του για το πώς να το κάνουμε” καταλήγει ο Γιαννόπουλος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα