Β. Κορέα: Ο νέος πύραυλος μπορεί να χτυπήσει όλες τις ΗΠΑ

Β. Κορέα: Ο νέος πύραυλος μπορεί να χτυπήσει όλες τις ΗΠΑ
A man watches a TV screen showing a local news program reporting about North Korea's missile launch, at the Seoul Railway Station in Seoul, South Korea, Wednesday, Nov. 29, 2017. After 2 ½ months of relative peace, North Korea launched its most powerful weapon yet early Wednesday, claiming a new type of intercontinental ballistic missile that some observers believe could put Washington and the entire eastern U.S. seaboard within range. The letters on TV read: "North Korea's missile range." (AP Photo/Lee Jin-man) AP

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ - Εκτάκτως συγκαλείται σήμερα το Σ.Α. του ΟΗΕ

Επιτυχής κρίνεται από το καθεστώς της Πιονγιανγκ η χθεσινή δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου Hwasong-15, με δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Β. Κορέα να “πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου”, σύμφωνα με το ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η δοκιμή αυτή εκπλήρωσε τον στόχο της Β. Κορέας να γίνει πυρηνική δύναμη, ενώ όπως διευκρινίζεται σχετικά με τη δοκιμή, πρόκειται για τον ισχυρότερο πύραυλο που έχει κατασκευαστεί στη χώρα και ο οποίος διένυσε 950 χιλιόμετρα σε 53 λεπτά πτήσης και, σύμφωνα με εκτίμηση του ιάπωνα υπουργού Άμυνας κατέπεσε στη θαλάσσια αποκλειστική ζώνη της Ιαπωνίας.

Παγκόσμιες αντιδράσεις

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση της Πιονγιανγκ. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών “καταδίκασε σθεναρά” την κίνηση αυτή, καλώντας παράλληλα την Πιονγιανγκ να “απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες”.

 Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γκουτέρες η νέα αυτή δοκιμή “επιδεικνύει απόλυτη περιφρόνηση “έναντι της διεθνούς κοινότητας” και αποτελεί “κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, στις 23:30, μετά από αίτημα που κατέθεσαν Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ν. Κορέα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγγιάνγκ αψηφώντας αποφάσεις του.

Θα εντείνουμε την πίεσή μας

“Βίαιη ενέργεια” που “δεν μπορεί να γίνει ανεκτή” χαρακτήρισε την εκτόξευση ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντζο Άμπε. “Δεν θα υποκύψουμε σε καμία προκλητική ενέργεια. Θα εντείνουμε την πίεσή μας”, τόνισε στους δημοσιογράφους.

Μουν: Αναμενόμενη εξέλιξη

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν καταδίκασε τη νέα δοκιμή, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αναμενόταν και ότι η κυβέρνησή του είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Ο Μουν πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει άλλη επιλογή πέραν του να συνεχίσει να ασκεί πίεση και να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Στο τραπέζι οι διπλωματικές επιλογές

“Παραμένουν προς το παρόν στο τραπέζι οι διπλωματικές επιλογές σχετικά με τη Β. Κορέα”, δήλωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον.  Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα “να λάβει νέα μέτρα”, επιπλέον των κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων, πρότεινε “να απαγορεύεται η κυκλοφορία στη θαλάσσια περιοχή που επιτρέπει τη μεταφορά αγαθών προς και από τη Βόρεια Κορέα”, σύμφωνα με τον Ρεξ Τίλερσον.

Ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, από τη μεριά του έκανε λόγο για “κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε”.

Πληροφορίες:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:AP Photo/Lee Jin-man

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα