Βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς παρουσίασε η Τεχεράνη

Χασάν Ρουχανί
Χασάν Ρουχανί AP

Η παρουσίαση του πυραύλου που μπορεί να φέρει πολλές κεφαλές ανακοινώθηκε από το πρακτορείο Tasnim

Βαλλιστικό πύραυλο βεληνεκούς 2.000 χιλιομέτρων, ικανό να μεταφέρει πολλές κεφαλές, παρουσίασε το Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Το πρακτορείο δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τον πύραυλο, ενώ επικαλέστηκε για την πληροφορία αυτή τον επικεφαλής της αεροδιαστημικής υπηρεσίας των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είχε δηλώσει απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα: «Είτε το θέλετε είτε όχι θα ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας ικανότητες, που είναι απαραίτητες ως μέσο αποτροπής. Δεν θα αναπτύξουμε μόνο τους πυραύλους μας, αλλά θα ενισχύσουμε και τις αεροπορικές, τις χερσαίες και τις θαλάσσιες δυνάμεις μας. Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας».

Την δήλωση αυτή, ο Ροχανί την έκανε κατά την ομιλία του σε παρέλαση για την επέτειο από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ιράκ το 1980.

Το Ιράν τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ένα μεγάλο βαλλιστικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια, το οποίο ανησυχεί τις ΗΠΑ, αλλά και τη Σαουδική Αραβία, τον βασικό της περιφερειακό αντίπαλο.

Ωστόσο η Τεχεράνη υπογραμμίζει ότι το βαλλιστικό της πρόγραμμα είναι αποκλειστικά αμυντικό. «Η στρατιωτική μας ισχύ (…) δεν αναπτύχθηκε για να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών», εξήγησε ο Ροχανί.

Παράλληλα ο Ιρανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αλλάξει πολιτική στάση αναφορικά με τις κρίσεις που ταλανίζουν την περιοχή. «Είτε το θέλετε είτε όχι, θα υπερασπιζόμαστε τους καταπιεσμένους λαούς της Υεμένης, της Παλαιστίνης και της Συρίας», τόνισε.

Πληροφορίες:ΑΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Vahid Salemi

ADVERTISING

SHARE: