Βέλγιο: Χάος στα αεροδρόμια από την κινητοποίηση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

default image

Σε αιφνιδιαστική απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, παραλύοντας τη λειτουργία των αεροδρομίων

Τρεις εβδομάδες μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών έκλεισε και πάλι σήμερα, αυτή τη φορά λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Το αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα της Ευρώπης, είχε ξανανοίξει στις 3 Απριλίου, αλλά εξυπηρετούσε περιορισμένο αριθμό πτήσεων. Άλλα αεροδρόμια του Βελγίου είχαν αναλάβει ορισμένες πτήσεις όμως σήμερα κάποια από αυτά, όπως εκείνο του Σαρλερουά, επηρεάστηκαν και αυτά από τις κινητοποιήσεις των ελεγκτών.

Η “λευκή απεργία” εντάσσεται στη διαμαρτυρία τους για τις συνθήκες εργασίας στα βελγικά αεροδρόμια και για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, μία ώρα αφότου διέκοψε τη λειτουργία του, το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι θα εξυπηρετηθεί “περιορισμένος αριθμός πτήσεων”.

Την ίδια ώρα όμως οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο. Οι επιβάτες μπορούν να μετακινηθούν από και προς το Ζαβεντέμ μόνο οδικώς, καθώς ο σιδηροδρομικός σταθμός παραμένει κλειστός μετά τις βομβιστικές επιθέσεις. Σύμφωνα με την Brussels Airport, την εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο, οι αστυνομικοί έκλεισαν τους δρόμους για να ελέγξουν ένα ύποπτο όχημα.

Η Belgocontrol, η υπηρεσία διαχείρισης του εναέριου χώρου του Βελγίου, ανακοίνωσε ότι αναζητά μια λύση στο πρόβλημα που προέκυψε όταν το σωματείο των εργαζομένων κάλεσε τους ελεγκτές να δηλώσουν “ασθένεια” σήμερα και να μην προσέλθουν στην εργασία τους. “Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ασαφής, παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση και θα σας ενημερώνουμε για τις ακυρώσεις πτήσεων μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Προτεραιότητά μας είναι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις και να μεταφέρουμε τους πελάτες μας στους προορισμούς τους το συντομότερο δυνατόν”, ανέφερε εξάλλου η Brussels Airport.

Στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά νωρίς το βράδυ πραγματοποιούνταν ακόμη προσγειώσεις αεροσκαφών, όχι όμως και απογειώσεις, όπως ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ο εκπρόσωπος Βενσάν Γκρασά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα