Βενεζουέλα: Καταλήψεις κτιρίων και δρόμων, νεκρός ένας 18χρονος

Βενεζουέλα: Καταλήψεις κτιρίων και δρόμων, νεκρός ένας 18χρονος
A demonstrator jumps over a barricade during a national sit-in against President Nicolas Maduro, in Caracas, Venezuela, Monday, May 15, 2017. Opposition leaders are demanding immediate presidential elections. (AP Photo/Ariana Cubillos) AP

Ο θάνατος του 18χρονου αυξάνει τον αριθμό των νεκρών από τις ταραχές έξι εβδομάδων σε τουλάχιστον 39 άτομα

Οι αντίπαλοι του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο οργάνωσαν καταλήψεις κτιρίων και δρόμων στη χώρα χθες για να πιέσουν για εκλογές, αναζωπυρώνοντας τις διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης που οδήγησαν στον θάνατο ενός νέου στην πολιτεία Τάχιρα κοντά στα σύνορα.

Ο Λουίς Αλβιάρες, 18, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην εκρηκτική δυτική πολιτεία, σύμφωνα με το γραφείο του ombudsman (συνήγορουτ του πολίτη) της κυβέρνησης, το οποίο δεν παρέθεσε λεπτομέρειες. Ο θάνατος του Αλβιάρες αυξάνει τον αριθμό των νεκρών από τις ταραχές έξι εβδομάδων σε τουλάχιστον 39 άτομα.

Χθες, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί σε λεωφόρους στην πρωτεύουσα Καράκας και αλλού, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πανό και παίζοντας χαρτιά σε καρέκλες στο δρόμο, συμμετέχοντας σε αθλοπαιδιές και μοιραζόμενοι φαγητά.

Χρησιμοποιώντας κλαδιά δέντρων, πέτρες και σκουπίδια, οι διαδηλωτές έκλεισαν τον κύριο δρόμο του Καράκας, Φρανσίσκο Φαγιάρδο.

Το τωρινό κύμα διαμαρτυρόμενων, που ορισμένες μέρες έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, αποτελείται περισσότερο από τις οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, τα οποία υποστήριζαν τον Ούγκο Τσάβες αλλά έχουν αποστραφεί από τον διάδοχό του Μαδούρο και έχουν υποφέρει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο στρώμα του πληθυσμού.

Οι περισσότερες όμως διαμαρτυρίες συνεχίζουν να διοργανώνονται σε περιοχές της μεσαίας τάξης. Ο Μαδούρο, που κέρδισε τις εκλογές το 2013 -μετά το θάνατο του Τσάβες- με μικρό ποσοστό, ισχυρίζεται ότι αποτελεί “θύμα μιας παγκόσμιας δεξιάς συνωμοσίας” που έχει ήδη ανατρέψει αριστερές κυβερνήσεις στη Βραζιλία, την Αργεντινή και το Περού τα τελευταία χρόνια.

Φωτογραφία: AP Photo/Ariana Cubillos

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα