Βερολίνο: Οι διαβουλεύσεις στην τελική ευθεία

Βερολίνο: Οι διαβουλεύσεις στην τελική ευθεία
German Chancellor Angela Merkel, head of the Christian Democratic Party CDU, is greeted by her her challenger Martin Schulz, head of the Social Democratic Party SPD, prior to a TV talk of the party leaders in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017, after the German parliament elections. (AP Photo/Gero Breloer, pool) AP Photo/Gero Breloer, pool

Ενώ ο χρόνος πιέζει, βασικά θέματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά στις διερευνητικές συνομιλίες των Χριστιανικών Κομμάτων με τους Σοσιαλδημοκράτες

«Η μέρα αυτή θα κρατήσει πολύ» δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς το πρωί της Τετάρτης εισερχόμενος στα κεντρικά γραφεία των Χριστιανοδημοκρατών, όπου διεξάγονται οι διερευνητικές συνομιλίες των κομμάτων CDU, CSU και SPD. Ενώ βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος παραμένουν δύο ημέρες ακόμη για τις διαβουλεύσεις, κεντρικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν σήμερα στις αρμόδιες ομάδες εργασίας.

 Τα ζητήματα για τα οποία αναζητούνται συμβιβασμοί και πιθανώς θα παραμείνουν υπό διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά θέματα, στην υγεία, στην αγορά εργασίας, αγροτική οικονομία, στην φορολόγηση εισοδημάτων και στο προσφυγικό. Συμβιβασμοί έχουν επιτευχθεί στους τομείς οικονομία, ψηφιοποίηση, κλίμα και ενέργεια, όπως και μετανάστευση σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός νόμου για εξειδικευμένο προσωπικό από χώρες εκτός ΕΕ.

Πάντως, εάν τα κόμματα του επιδιωκόμενου μεγάλου συνασπισμού καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα σε όλους τους τομείς, οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν με τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά, τον προϋπολογισμό και φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Μόλις τότε, σε έναν τελευταίο γύρο που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Πέμπτη το μεσημέρι, θα κριθεί ποια σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν και ποια όχι. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αναμένεται ότι οι διερευνητικές συνομιλίες δεν θα λήξουν πριν από την Παρασκευή τα χαράματα. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει και παράταση.

Πηγή: DW, AP Photo/Gero Breloer, pool

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα