Βίντεο: Έχτισε “κάστρο” από πεταμένα πλαστικά μπουκάλια

Βίντεο: Έχτισε “κάστρο” από πεταμένα πλαστικά μπουκάλια

Στον Παναμά τον ονομάζουν "βασιλιά του πλαστικού". Όχι γιατί πλουτίζει κατασκευάζοντας πλαστικό, αλλά γιατί βρήκε έναν έξυπνο, πρωτότυπο και ανέξοδο τρόπο να το ανακυκλώνει, χρησιμοποιώντας το στην κατασκευή σπιτιών. Και το έκανε πράξη πρώτα στον εαυτό του, χτίζοντας ένα τετραώροφο κάστρο από πεταμένα πλαστικά μπουκάλια

Τα απορρίμματα πλαστικών “πνίγουν” τους ωκεανούς παγκοσμίως, λόγω του τεράστιου όγκου τους, αλλά και της δυσκολίας τους να ανακυκλωθούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο Παναμάς δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό, με τις παραλίες και τις θάλασσές του να “ασφυκτιούν” κάτω από το βάρος τόνων πλαστικού. Ο Καναδός Ρόμπερτ Μπεζό, που έχει εγκατασταθεί εδώ και χρόνια στη χώρα, υποστηρίζει ότι βρήκε έναν “έξυπνο” τρόπο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος: Χτίζοντας σπίτια από πλαστικό!

Ο ίδιος έχτισε για τον εαυτό του ένα τετραώροφο “κάστρο” από 40.000 πλαστικά μπουκάλια για να το αποδείξει. Όπως υποστηρίζει, το σπίτι έχει πολύ χαμηλά έξοδα συντήρησης, είναι χτισμένο με προδιαγραφές που εξουδετερώνουν τις βλαβερές συνέπειες του πλαστικού, ενώ είχα οικολογικά “φιλικό”, εξασφαλίζοντας ακόμη και φυσικό… αιρ-κοντίσιον.Το σπίτι που έχτισε στο νησί Μπόκας ντελ Τόρο, έχει αναδειχθεί σε τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής, αλλά και σε “στρατηγείο” ενός φιλόδοξου προγράμματος για την κατασκευή “οικολογικών οικισμών” από πλαστικά απορρίμματα σε όλη τη χώρα. Ομάδες από μαθητές σχολείου αναλαμβάνουν την περισυλλογή των πλαστικών μπουκαλιών, κερδίζοντας σε αντάλλαγμα κουπόνια για τρόφιμα. Στη συνέχεια τα μπουκάλια καθαρίζονται και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σπιτιών, μαζί με τσιμέντο και σίδηρο.

Χάρη στο πρόγραμμα αυτό, ο Καναδός “βασιλιάς του πλαστικού” έγινε ο πρώτος ξένος που κέρδισε το Βραβείο Περιβαλλοντικής Αριστείας στον Παναμά. Όπως λέει και ο ίδιος, από τη “λίθινη εποχή” και την “εποχή των παγετώνων” οδεύουμε τάχιστα στην “εποχή του πλαστικού” και είναι υποχρέωσή μας να βρούμε μια λύση ώστε οι επόμενες γενιές να μη βιώσουν τις ανεπανόρθωτες συνέπειες χρόνων κατάχρησης του πλαστικού. “Γιατί να μη ζεις μέσα σε αυτό από το οποίο πίνεις;”, καταλήγει ο Ρόμπερτ, παρουσιάζοντα υπερήφανος το κάστρο του στην κάμερα του BBC.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα