Βόρεια Κορέα: Ιστορική επίσκεψη Κινέζου ΥΠΕΞ, πρώτη μετά από 11 χρόνια

Βόρεια Κορέα: Ιστορική επίσκεψη Κινέζου ΥΠΕΞ, πρώτη μετά από 11 χρόνια
Ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ Ρι Γιονγκ (δεξιά) σε χειραψία με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι (αριστερά) AP

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι θα συναντήσει σήμερα τον ομόλογο του Βορειοκορεάτη Ρι Γιονγκ Χο στο πλαίσιο μιας ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής των δυο κορεατικών κρατών την περασμένη εβδομάδα

Ο Ουάνγκ Γι έφτασε σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Κίνας εδώ και 11 χρόνια στη Βόρεια Κορέα. Η διήμερη αυτή επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής δραστηριότητας στην κορεατική χερσόνησο, λίγες εβδομάδες πριν από την ιστορική συνάντηση που αναμένεται να έχει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Ουάνγκ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Ρι Γιονγκ, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Κιλ Σονγκ και άλλοι αξιωματούχοι. Ο Ουάνγκ Γι και ο Ρι Γιονγκ Χο είχαν ήδη συναντηθεί στις αρχές του Απριλίου στο Πεκίνο, μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη στην Κίνα του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ των δυο χωρών AP

Ο Κιμ, ο οποίος πραγματοποιούσε τότε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2011, είχε συναντήσει τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Ο Ουάνγκ Γι είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας που επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα από το 2007.

Πρόκειται για μια σπάνια επίσκεψη, η οποία δείχνει τις διακυμάνσεις στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο πρώην συμμάχους στον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953). Ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο είχε πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ το 2009.

Η Κίνα είναι με απόσταση ο κύριος διπλωματικός και οικονομικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο μετά τις βορειοκορεατικές πυρηνικές δοκιμές, το Πεκίνο εφαρμόζει αυστηρά τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε ο ΟΗΕ, οι οποίες έχουν στόχο να ανακόψουν την πορεία των προγραμμάτων βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ.

Παράλληλα ωστόσο η Κίνα ζητεί αδιάκοπα την επίλυση της κρίσης “μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων”, αντιτιθέμενη σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση.

Ο ΥΠΕΞ της Κίνας Ουάνγκ Γι και ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο στην πόλη Πιονγκγιάνγκ AP

Μετά την ιστορική συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κορεατικών κρατών της περασμένης εβδομάδας, την οποία χαιρέτισε με θέρμη το Πεκίνο, η Κίνα δεν θα ήθελε να βρεθεί στο περιθώριο όλης αυτής της θεαματικής προόδου στην κορεατική κρίση. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το Πεκίνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας Πιονγκγιάνγκ-Ουάσινγκτον σε βάρος της.

Το Πεκίνο υποστηρίζει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου την οποία συμφώνησαν να επιτύχουν ο Κιμ και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν. Όμως η Κίνα βλέπει επίσης τη Βόρεια Κορέα ως ένα κράτος που συνιστά μια ζώνη προστασίας ανάμεσα σε εκείνη και τη Νότια Κορέα, όπου στρατοπεδεύουν 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες.

Πρώτη επίσκεψη Κινέζου ΥΠΕΞ εδώ και 11 χρόνια AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα