Βραβείο Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια για τα σκάνδαλα LuxLeaks και διαφθοράς στη Σλοβακία

Βραβείο Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια για τα σκάνδαλα LuxLeaks και διαφθοράς στη Σλοβακία

Το βραβείο που απονέμεται για πρώτη φορά, δίνεται σε δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και ανθρώπους που αγωνίζονται για την ελευθερία της πληροφόρησης και θεσπίστηκε ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου

Δύο νικητές ανέδειξε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με το όνομα της δολοφονημένης δημοσιογράφου από τη Μάλτα Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια. Πρόκειται για τον Ραφαέλ Αλέ, που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο LuxLeaks, δηλαδή ότι το Λουξεμβούργο αποτελεί φορολογικό παράδεισο εις βάρος των υπόλοιπων κρατών-μελών της ευρωζώνης. Διώκεται μέχρι σήμερα στο Λουξεμβούργο όπου τον κατηγορούν ότι διέρρευσε κρατικά και εταιρικά μυστικά. Και σήμερα είναι στο Στρασβούργο για να παραλάβει το βραβείο του. 

Ο δεύτερος νικητής δεν βρίσκεται μεταξύ μας πια. Ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ δολοφονήθηκε επειδή ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στην χώρα του…

Το βραβείο απονέμεται για πρώτη φορά σήμερα και δίνεται σε δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και ανθρώπους που αγωνίζονται για την ελευθερία της πληροφόρησης. Το βραβείο θεσπίστηκε ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και το όνομα των νικητών ανακοίνωσε η αδερφή της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια που βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θέλω να ευχαριστήσω που ονομάσατε αυτό το τόσο σημαντικό βραβείο με το όνομα της αδερφής μου», είπε. «Θα ήθελα ένα τέτοιο βραβείο να μην ήταν απαραίτητο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στον κόσμο που ζούμε».

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με την Ελλάδα που τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος τους ονομάζουμε ‘κουκουλοφόρους’, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μια ομόφωνη σχεδόν τάση για να τιμηθούν αυτοί οι άνθρωποι και να προστατευθούν με ειδική νομοθεσία γιατί χάρη σε αυτούς έχουμε μάθει την αλήθεια για πολύ μεγάλα σκάνδαλα φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής, όπως τα Panama Papers, τα LuxLeaks, τα Paradise Papers ή της Νovartis. Οι άνθρωποι αυτοί διακινδυνεύουν όχι μόνο την καριέρα τους, αλλά συχνά και την ζωή τους, για να αποκαλύψουν την αλήθεια προς όφελος της κοινωνίας», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου.

Τις υποψηφιότητες για το βραβείο χειρίστηκε μια κριτική επιτροπή χωρίς κομματική χροιά. Όπως υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «το βραβείο Ζαχάρωφ που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει γίνει αντικείμενο πολιτικών παζαριών και παρεμβάσεων σε τρίτες χώρες. Η κριτική επιτροπή αυτή επεδίωξα να είναι τελείως ανεξάρτητη, αποτελούμενη από ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που έχουν διακριθεί για την δράση τους αυτή».

Οι πέντε επικρατέστεροι νικητές του βραβείου, όπως ψήφισε η κριτική επιτροπή ήταν, πέραν των δύο νικητών, ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής των Wikileaks, που εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο καθώς διαφορετικά θα εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας φυλάκισης ή ακόμη και θανάτου. Επίσης, δυο αστυνομικοί από την ΠΓΔΜ που αποκάλυψαν το μεγάλο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών, που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι παρακολουθούσε τους πάντες, ακόμη και τον σημερινό πρωθυπουργό τον Ζάεφ.

Εφίμοβα: Δεν είναι ασφαλής στην Ελλάδα

Αλλά και η Μαρία Εφίμοβα, που ήταν η βασική πηγή της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια στο όνομα της οποίας δίνεται το βραβείο. Η Εφίμοβα παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές φοβούμενη για την ζωή της.

«Η Μαρία Εφίμοβα δέχτηκε και χθες απειλές για τη ζωή της. Δεν είναι ασφαλής στην Ελλάδα. Αλλά αν πάει στη Μάλτα, θα είναι σε ακόμη δεινότερη θέση, αν χαθεί η μαρτυρία της ή εκείνη, δυστυχώς η αλήθεια δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ. Να εξασφαλίσουν οι ελληνικές  Αρχές ότι δεν κινδυνεύει η ζωή της και μετά το Εφετείο θα πρέπει να της δοθεί η καλύτερη δυνατή προστασία ώστε να προστατευτεί η ζωή της», είπε ευρωβουλευτής του ΕΛΚ από τη Μάλτα που βρέθηκε στην παρουσίαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα