Βραζιλία: ‘Πολλές εκδουλεύσεις’ Λούλα στο σκάνδαλο Petrobras

default image

Για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος ερευνάται ο Λούλα, ο οποίος προσήχθη, ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά. Συγκρούσεις διαδηλωτών έξω από το σπίτι του (pics)

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αφέθηκε ελεύθερος αφού κρατήθηκε για λίγες ώρες μετά την προσαγωγή του για ανάκριση στο πλαίσιο των ερευνών για μια τεράστια υπόθεση διαφθοράς, η οποία έχει πυροδοτήσει μια πολιτική κρίση που απειλεί να ανατρέψει τη διάδοχό του, την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ.

Ο Λούλα ντα Σίλβα έγινε αποδέκτης “πολλών εκδουλεύσεων” εκ μέρους μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών οι οποίες σήμερα είναι κατηγορούμενες για διαφθορά, καθώς εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Petrobras, δήλωσε ο εισαγγελέας Κάρλος Φερνάντο ντος Σάντος Λίμα, ο υπεύθυνος της έρευνας.

Ο Λούλα έλαβε από τις εταιρείες αυτές περίπου 30 εκατομμύρια ρεάλ (8 εκατομμύρια δολάρια) ως δωρεές ή αμοιβές για διαλέξεις του, υπογράμμισε ο δικαστικός λειτουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κουριτίμπα.

“Οι εκδουλεύσεις είναι πολλές και είναι δύσκολο να τις μετρήσουμε. Είναι πιο εύκολο να μετρήσουμε τις εργασίες που έγιναν στο τριώροφο διαμέρισμα και στο εξοχικό σπίτι του”, συνέχισε. “Αυτή τη στιγμή αναλύουμε τις αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του επωφελήθηκαν από τα δώρα αυτά”, είπε ο ντος Σάντος Λίμα, διευκρινίζοντας ότι δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να ζητήσει την προφυλάκιση του Λούλα.

Ο Λούλα προσήχθη τα ξημερώματα της Παρασκευής για ανάκριση και το σπίτι του ερευνήθηκε στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής έρευνας που διεξάγεται για μια υπόθεση δωροδοκιών και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Με τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με την αστυνομία, χρηματοδοτούνταν οι προεκλογικές εκστρατείες και οι δαπάνες του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών. Οι αστυνομικοί, που συνέλαβαν τον Λούλα στο σπίτι του στο Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο, στα περίχωρα του Σάο Πάολο, υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις ότι δωροδοκήθηκε.

“Ο πρώην πρόεδρος Λούλα, εκτός από ηγέτης του κόμματος, ήταν και αυτός που λάμβανε τελικά την απόφαση για το ποιος θα ήταν διευθυντής της Petrobras (της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleo Brasileiro SA) και ήταν ένας από αυτούς που ωφελήθηκαν κυρίως από αυτά τα εγκλήματα”, ανέφερε μια ανακοίνωση της αστυνομίας. “Υπάρχουν αποδείξεις ότι πλούτισε από τα εγκλήματα αυτά και ότι χρηματοδοτούσε τις προεκλογικές εκστρατείες και το ταμείο του πολιτικού κόμματός του”.

Το ίδρυμα του Λούλα απάντησε με δική του ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την προσαγωγή του πρώην προέδρου “επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου και της βραζιλιάνικης κοινωνίας”, κάνοντας λόγο για μια “αυθαίρετη, παράνομη και αδικαιολόγητη” σύλληψη.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία που διέταξε την έρευνα δηλώνει ότι έχει αποδείξεις πως ο πρώην πρόεδρος δωροδοκήθηκε από το κύκλωμα απάτης που δρούσε στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, μέσω εργασιών που έγιναν σε ένα πολυτελές παραθαλάσσιο διαμέρισμα που διαθέτει καθώς και σε ένα εξοχικό σπίτι του.

Ο Λούλα τονίζει ότι το διαμέρισμα δεν είναι δικό του, αλλά ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία OAS, όμως οι εισαγγελείς επιμένουν ότι οι θυρωροί, οι μηχανικοί της OAS και οι εργολάβοι είπαν όλοι ότι προοριζόταν για την οικογένεια του πρώην προέδρου. Η OAS φέρεται επίσης να κατέβαλε περίπου 1,3 εκατ. ρεάλ για τη μεταφορά και την αποθήκευση αντικειμένων που απομακρύνθηκαν από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα όταν έληξε η θητεία του Λούλα.

Οι εισαγγελείς εξετάζουν επίσης τα χρήματα που κατέβαλαν στον Λούλα διάφορες εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Petrobras, όπως η Odebrecth, ως “δωρεές” ή αμοιβές για ομιλίες του. Σύμφωνα με την έρευνα, σε αντάλλαγμα για τα “δώρα” τους σε πολιτικούς, οι εταιρείες λάμβαναν επικερδή κρατικά συμβόλαια.

“Βία, η προσαγωγή του Λούλα”

Ο υπουργός Εργασίας της Βραζιλίας Μιγκέλ Ροσέτο δήλωσε πως η προσαγωγή του Λούλα για να ανακριθεί στο πλαίσιο έρευνας κατά τις διαφθοράς δεν αποτελεί “δικαιοσύνη” και την περιέγραψε αντιθέτως ως “βία”.

“Η ενέργεια είναι μια ξεκάθαρη επίθεση σ’ αυτά που αντιπροσωπεύει ο Λούλα ως πολιτικός και κοινωνικός ηγέτης”, υπογραμμίζει ο υπουργός σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο μεταξύ, ομάδες αντίπαλων διαδηλωτών συγκρούσθηκαν έξω από την κατοικία του Λούλα μετά την προσαγωγή του, υπογραμμίζοντας τα βαθιά πολιτικά πάθη γύρω από τον πρώην ηγέτη.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν υποστηρικτές του Λούλα ντυμένους με κόκκινα πουκάμισα να ανταλλάσσουν συνθήματα, ύβρεις, ακόμη και χτυπήματα με επικριτές του στον δρόμο έξω από την κατοικία του στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Αστυνομικοί απώθησαν χτυπώντας με τα γκλομπ μερικούς διαδηλωτές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα