Βρετανία: Αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις των Paradise Papers για τον Κάρολο

Βρετανία: Αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις των Paradise Papers για τον Κάρολο
Britain's Prince Charles, gesture as he arrives for the Commonwealth Youth Summit at the University of Nottingham Malaysia Campus in Semenyh, on the outskirts of Kuala Lumpur, Malaysia, Friday, Nov. 3, 2017. Prince Charles and his wife, Camilla, arrived in Malaysia as they continue an 11-day trip aimed to strengthen ties between Britain and Asian countries. (AP Photo/Vincent Thian) AP

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έχει επενδύσει σε εταιρεία φίλου του στις Βερμούδες

Σάλο έχει προκαλέσει στην Μεγάλη Βρετανία, και όχι μόνο, η αποκάλυψη των Paradise Papers, ότι ο πρίγκηπας Κάρολος είχε επενδύσει εκατομμύρια σε υπεράκτια funds και εταιρείες, περιλαμβανομένης εταιρείας  της οποίας διευθυντής ήταν ένας από τους καλύτερους φίλους του.

Όπως αποκαλύπτουν τα Paradise Papers, ο Κάρολος, μέσω του Δουκάτου της Κορνουάλης, είχε μυστικά επενδύσει 113,500 λίρες στην off-shore εταιρεία Sustainable Forestry Management Ltd., η οποία ασκούσε πιέσεις σε πολιτικούς για την αλλαγή συμφωνιών για το κλίμα.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία για την αλλαγή των συμφωνιών αυτών, χωρίς, όμως, να αποκαλύψει ότι ο ίδιος θα είχε οικονομικό όφελος από τις αλλαγές αυτές.

Εκπρόσωπος του παλατιού δήλωσε πως ο Κάρολος “σίγουρα δεν επέλεξε να μιλήσει για ένα θέμα απλώς και μόνο εξαιτίας μίας εταιρείας στην οποία έχει επενδύσει” και πρόσθεσε: “Στην περίπτωση της κλιματική αλλαγής, οι απόψεις του είναι γνωστές και έχει προειδοποιήσει για την απειλή του φαινομένου του θερμοκηπίου πολλές φορές τα τελευταία 30 χρόνια”.

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως το Δουκάτο της Κορνουάλης τριπλασίασε μέσα σε διάστημα ενός χρόνου την επένδυσή του στην συγκεκριμένη εταιρεία, χωρίς να είναι σαφές πώς συνέβη αυτό. “Ο πρίγκηπας δεν εμπλέκεται σε επενδυτικές αποφάσεις”, δήλωσε εκπρόσωπος του Δουκάτου.

Εύλογα, η απόφαση να διατεθεί οικονομική στήριξη σε εταιρεία που διευθύνεται από στενό φίλο του Καρόλου και η μυστικότητα υπό την οποία αυτή ελήφθη, προκαλεί επιπρόσθετα ερωτήματα. Η βουλευτής των Εργατικών και υπεύθυνη για ζητήματα φορολογίας Μάργκαρετ Χοτζ, δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια.

Ο Άλισταιρ Γκρέιχαμ, που έχει λάβει τον τίτλο του ιππότη και διετέλεσε επικεφαλής Επιτροπής προτύπων στη Δημόσια Σφαίρα(Committee on Standards in Public Life), δήλωσε ότι οι πράξεις του Καρόλου εμπεριέχουν μεγάλη σύγκρουση συμφέροντος.

“Υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των επενδύσεών του και των όσων προσπαθεί να πετύχει δημόσια. Νομίζω πως είναι ατυχές κάποιος τόσο σημαντικός και με τέτοια επιρροή να εμπλέκεται σε τέτοια σύγκρουση”.

Η υπόθεση του Καρόλου απασχόλησε και τα βρετανικά Μέσα, με τον Guardian να του “αφιερώνει” το πρωτοσέλιδό του, κάνοντας λόγο για μεγάλα κέρδη μέσω υπεράκτιας εταιρείας φίλου του.

 

Το BBC και το SKY στέκονται στην καμπάνια του Καρόλου για το περιβάλλον, μετά την μυστική επένδυση, ενώ η Sun αναφέρει πως ο Κάρολος “σέρνεται σε φορολογικό σκάνδαλο”.

Φωτογραφία:AP Photo/Vincent Thian

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα