Βρετανία: Η Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει ότι οι νεκροί απ’ το κρύο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 2.000

Βρετανία: Η Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει ότι οι νεκροί απ’ το κρύο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 2.000
Dog walkers and fitness fanatics seem to be the fearless few in the snow covered Primrose Hill park in London, Saturday, March 3, 2018. Unusually cold weather has gripped much of Europe, with predictions that the deep freeze will continue for the coming days.(AP Photo/Richard Cackett) (AP Photo/Richard Cackett)

Στην «κατάψυξη» για πέμπτη μέρα Βρετανία και Σκωτία, με πάνω από 12.000 σπίτια να έχουν μείνει χωρίς νερό. Κριτική στην κυβέρνηση για αργά αντανακλαστικά παρά την έγκαιρη ενημέρωση, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Δραματικές προειδοποιήσεις που έκαναν λόγο για 2.000 θύματα του πολικού ψύχους των τελευταίων ημερών στη Βρετανία, είχαν απευθύνει προς την κυβέρνηση ήδη απ’ τις αρχές του προηγούμενου μήνα οι επιστήμονες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Μια φιλανθρωπική οργάνωση προειδοποιούσε μάλιστα για 100 νεκρούς την ημέρα φέτος τον χειμώνα, σε ανάλυση για λογαριασμό της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Όμως, όπως κατηγορούν σήμερα την κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός άργησε πολύ να ενημερώσει τον κόσμο και ειδικά τις ευαίσθητες ομάδες και τους ηλικιωμένους.

Σήμερα, Δευτέρα, είναι η πρώτη μέρα που πολλοί θα επιστρέψουν στη δουλειά, μετά το κυκλοφοριακό χάος που προκάλεσε ο χιονιάς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση κάλεσε τους εργοδότες να μην λειτουργήσουν τιμωρητικά απέναντι σε εργαζόμενους που πήραν άδεια λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων.

Περίπου 12.000 ακίνητα έχουν μείνει χωρίς νερό στο Λονδίνο και στην Κοιλάδα του Τάμεση, και οι Αρχές ζητούν απ’ τους πολίτες να μην κάνουν αλόγιστη χρήση. Την ίδια ώρα σε χιλιάδες σπίτια έχουν σπάσει οι καυστήρες και άλλα έχουν ξεμείνει από καύσιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους ούτε σε αυτές τις πολικές θερμοκρασίες.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στις μετακινήσεις. Χθες, το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο απηύθυνε έκκληση να ταξιδέψουν μόνο όσοι πρέπει οπωσδήποτε, ενώ κλειστή έμεινε η γραμμή ανάμεσα στο Καρλάιλ και τη Σκωτία.

Σε δηλώσεις του στους Sunday Times ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Άνταμ Σκάιφ, είπε ότι είχε γεμίσει το σπίτι του με τις απαραίτητες προμήθειες αφού ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για το μεγάλο κύμα ψύχους. Η υπηρεσία όμως διευκρίνισε πως ο Σκάιφ αναφερόταν σε τρίμηνη πρόβλεψη και ότι ο βαθμός της συγκεκριμένης κακοκαιρίας έγινε ξεκάθαρος μόλις δέκα μέρες πριν χτυπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Βέβαια πρόκειται για τις πιο ακραίες εκτιμήσεις, όπως αποδείχθηκε, αφού συνολικά στη χώρα οι νεκροί απ’ την τελευταία κακοκαιρία ανέρχονται σε 10.

Με πληροφορίες από Telegraph, (AP Photo/Richard Cackett)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα