Βρέθηκε η χαμένη σορός του Σάχη της Περσίας; Μυστήριο με μούμια στο Ιράν

Βρέθηκε η χαμένη σορός του Σάχη της Περσίας; Μυστήριο με μούμια στο Ιράν
Είναι αυτή η χαμένη σορός του Σάχη της Περσίας; youtube

Την πεποίθηση ότι η μουμιοποιημένη σορός που βρέθηκε στο Ιράν είναι η εδώ και δεκαετίες χαμένη σορός του ιδρυτή της δυναστείας των Παχλαβί, εκφράζει η εξόριστη στις ΗΠΑ οικογένεια του τελευταίου Σάχη της Περσίας

Το παρελθόν μοιάζει να αναβιώνει για μία ακόμη φορά στο Ιράν, μετά την ανακοίνωση των ιρανικών αρχών στις αρχές της εβδομάδας για τον εντοπισμό μιας μουμιοποιημένης σορού, η οποία “πιθανόν” να ανήκει στον πατέρα του τελευταίου Σάχη της Περσίας, Ρεζά Σαχ Παχλαβί.

Η σορός εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Σαχρ ε Ρέι, νότια της Τεχεράνης. Στην ίδια περιοχή, είχε ταφεί ο πατέρας του τελευταίου Σάχη της Περσίας, όμως μετά την Επανάσταση του 1979, το ισλαμικό καθεστώς έκανε τα πάντα προκειμένου να εξαφανίσει κάθε ίχνος που θύμιζε το “κοσμικό” παρελθόν της δυναστείας που μόλις είχε ανατραπεί. Ειρωνεία αποτελεί ωστόσο το γεγονός ότι η μουμιοποιημένη σορός εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης ενός ισλαμικού τεμένους.

Γεγονός είναι ωστόσο ότι οι ιρανικές αρχές, δια στόματος του διευθυντή της Επιτροπής Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Τουρισμού του Συμβουλίου της Τεχεράνης, δεν απέκλεισε την πιθανότητα το εύρημα να είναι πράγματι η σορός του ιδρυτή της δυναστείας των Παχλαβί, τονίζοντας ότι θα εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα. Στον αντίποδα ωστόσο, οι ισλαμικές αρχές, μεταξύ των οποίων και η διεύθυνση του τεμένους όπου βρέθηκε η σορός, επιχείρησαν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν το γεγονός, όπως επίσης και τα ελεγχόμενα από τα καθεστώς ΜΜΕ. ‘Αλλωστε μετά την ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας, η “τύχη” της σορού αγνοείται εκ νέου…

Η είδηση ωστόσο έλαβε μεγάλες διαστάσεις στο εξωτερικό, προκαλώντας την αντίδραση του εγγονού του ιδρυτή της δυναστείας Παχλαβί και γιου του τελευταίου Σάχη της Περσίας, ο οποίος ζει τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του. Μέσω επιστολής, την οποία ανήρτησε και στο Twitter, ο Ρεζά Παχλαβί εκφράζει την πεποίθηση ότι η σορός που βρέθηκε ανήκει “πιθανότατα” στον παππού του. Ζητά μάλιστα από τις ιρανικές αρχές να επιτρέψουν σε εμπειρογνώμονες που θα ορίσει η οικογένεια την ταυτοποίηση της σορού, αλλά κυρίως, στην περίπτωση που είναι όντως ο Παχλαβί ο πρεσβύτερος να δώσουν την άδεια στην οικογένεια να έχει πρόσβαση στη σορό προκειμένου να κηδευτεί στο Ιράν.

Ποιός ήταν ο Ρεζά Σαχ Παχλαβί

Η δυναστεία των Παχλαβί αποτελεί σαράντα σχεδόν χρόνια μετά την “επανάσταση” ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την ιρανική ηγεσία, που προσπάθησε με κάθε τρόπο όλα αυτά τα χρόνια να σβήσει κάθε ίχνος, μνημείο και κατάλοιπό της από το υποσυνείδητο των Ιρανών.

Ο ιδρυτής της δυναστείας των Παχλαβί, Ρεζά Σαζ Παχλαβί AP

“Θύμα” αυτής της στρατηγικής υπήρξε βεβαίως και ο τάφος του ιδρυτή της δυναστείας. Ο Ρεζά Σαχ Παχλαβί, υπήρξε πανίσχυρη προσωπικότητα του ιρανικού στρατού, που ανέλαβε με πραξικόπημα τα ηνία της Περσίας τη δεκαετία του 1920, για να παραιτηθεί στη συνέχεια – υπό την πίεση των Βρετανών – υπέρ του γιου του, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, το 1941.

Ο τελευταίος, παρά την προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει την τοπική κοινωνία, εξασφαλίζοντας πρόοδο και ευημερία, μέσω της “λευκής επανάστασης”.

Ο τελευταίος Σάχης της Περσίας ASSOCIATED PRESS

Ήδη, μέχρι την στέψη του ως “βασιλέας των βασιλέων” το 1967, είχε χάσει μεγάλος μέρος της στήριξης του σιιτικού κλήρου, του ίδιου του λαού λόγω της αυταρχικής διακυβέρνησης παρά τις προοδευτικές προθέσεις, ενώ αντιμετωπιζόταν με επιφύλαξη και από εξωτερικούς συμμάχους και εχθρούς. Αποτέλεσμα ήταν η ανατροπή του το 1979, με τον ίδιο και την οικογένειά του να περιφέρονται σε πολλές χώρες για να σωθούν, έως ότου καταλήξουν στις ΗΠΑ όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο, από τον οποίο και πέθανε το 1980 στο Κάιρο.

Τα ηνία της οικογένειας έχει λάβει σήμερα ο Ρεζά Παχλαβί, ο οποίος παραμένει ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης αν και ζει εξόριστος στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του.

Ο "εξόριστος πρίγκιπας" Ρεζά Παχλαβί AP

Ο Παχλαβί διατηρεί από απόσταση ενεργή ανάμιξη στα εσωτερικά του Ιράν, έχοντας στηρίξει ενεργά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν προ λίγων ετών το Ιράν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα