Βρυξέλλες: O Μοχάμεντ Αμπρινί είναι ‘ο άνδρας με το καπέλο’ από την επίθεση του αεροδρομίου

default image

Ο Μοχάμεντ Αμπρινί παραδέχθηκε ότι είναι ο "άνδρας με το καπέλο" στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες και σε άλλους 3 υπόπτους

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι Μοχάμεντ Αμπρινί παραδέχθηκε ότι είναι «ο άνδρας με το καπέλο» που εθεάθη ενώ συνόδευε τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών την 22α Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, στον κατηγορούμενο έδειξαν μαγνητοσκοπημένο υλικό που είχαν προετοιμάσει οι ειδικοί της μονάδας εγκληματολογικών ερευνών κι εκείνος παραδέχθηκε ότι ήταν πράγματι ο άνδρας εναντίον του οποίου η αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

«Δεν είχε άλλη επιλογή» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της βελγικής εισαγγελίας.

«Του έδειξαν τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης κι εκείνος ομολόγησε την παρουσία του όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Εξήγησε ότι πέταξε το γιλέκο του σε έναν κάδο απορριμμάτων και κατόπιν πούλησε το καπέλο του», διευκρινίζεται σε ένα σύντομο δελτίο τύπου.

Νωρίτερα, οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου είχαν αναφέρει ότι δεν ήταν «προς το παρόν δυνατόν» να επιβεβαιώσουν την παρουσία ή όχι του Μοχάμεντ Αμπρινί, του Βελγομαροκινού ηλικίας 31 ετών, στο αεροδρόμιο την 22α Μαρτίου.

 

Έτσι, στον Βελγομαροκινό Μοχάμεντ Αμπρινί, τον βασικό ύποπτο που αναζητούσαν οι αρχές μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι ο οποίος συνελήφθη χθες στις Βρυξέλλες, απαγγέλθηκε η κατηγορία των «τρομοκρατικών δολοφονιών» γνωστοποίησε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, που παραδέχθηκε ωστόσο ότι προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιώσει εάν ο κατηγορούμενος είναι ο «άνδρας με το καπέλο» που αναζητείται μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε άλλους 3 υπόπτους που συνέλαβαν οι αρχές χθες στις Βρυξέλλες.

«Δεν είναι προς το παρόν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε το αν ο Μοχάμεντ Αμπρινί είναι ή όχι ο τρίτος άνδρας που ήταν παρών στις επιθέσεις στο αεροδρόμιο» των Βρυξελλών Ζαβεντέμ την 22α Μαρτίου, διευκρινίζει η εισαγγελία σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Αμπρινί κατηγορείται για «συμμετοχή σε δραστηριότητες μια τρομοκρατικής οργάνωσης και τρομοκρατικές δολοφονίες» στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι της 13ης Νοεμβρίου του 2015.

Ένας άλλος ύποπτος, που οι αρχές αναγνώρισαν ως τον Οσαμά Κ. (Οσαμά Κραγιέμ, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες) διώκεται επίσης με τις ίδιες κατηγορίες, στην περίπτωσή του όμως σε σχέση με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Είναι «ο δεύτερος άνδρας» που βρισκόταν σε επικοινωνία με τον βομβιστή αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε στον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ.

Ήταν επίσης «παρών» σε ένα εμπορικό κέντρο κατά την αγορά των σακιδίων που χρησιμοποιήθηκαν στη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζαβεντέμ, επισημαίνει η εισαγγελία.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε άλλους δύο άνδρες που συνελήφθησαν χθες στις Βρυξέλλες: τον Ερβέ Μπ. Μ., έναν 25χρονο από τη Ρουάντα, που συνελήφθη μαζί με τον Οσαμά Κ. για «συμμετοχή στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και συνέργεια σε τρομοκρατικές δολοφονίες».

Ο Μπιλάλ Ε. Μ., 27 ετών, που συνελήφθη χθες το βράδυ στην κοινότητα Λάκεν των Βρυξελλών, θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε τον Μοχάμεντ Αμπρινί και τον Οσαμά Μ. και κατηγορείται επίσης για «συμμετοχή στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και συνέργεια σε τρομοκρατικές δολοφονίες».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα