Υεμένη: 85.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα σε 10 εβδομάδες

Υεμένη: 85.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα σε 10 εβδομάδες
In this Friday, Feb. 2, 2018, photograph, a young Yemeni man leaves a shop in Marib, Yemen. Yemen's conflict, which began as a civil war in 2014 and escalated into a regional proxy fight, drags on today. Winning the hardscrabble terrain takes time and costs dearly, only exacerbating the country's humanitarian crises and making a war that's seen over 10,000 people killed last that much longer. (AP Photo/Jon Gambrell) AP Photo/Jon Gambrell

Το 70% και πλέον από τους άμαχους αυτούς τράπηκε σε φυγή για να σωθεί από τη βία που εντάθηκε στις επαρχίες Χοντάιντα και Τάιζ

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι η νέα κλιμάκωση της βίας στην Υεμένη ώθησε περίπου 85.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα σε δέκα εβδομάδες, από την 1η Δεκεμβρίου.

Το 70% και πλέον από τους άμαχους αυτούς τράπηκε σε φυγή για να σωθεί από τη βία που εντάθηκε στις επαρχίες Χοντάιντα και Τάιζ, στη δυτική πλευρά της φτωχότερης αραβικής χώρας, κατά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η υπηρεσία του οργανισμού εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη των εσωτερικά εκτοπισμένων που βρίσκονται κοντά στα πεδία των μαχών οι οποίες συνεχίζουν να μαίνονται σε αυτές τις δύο επαρχίες στρατηγικής σημασίας.

«Η πλειονότητα των εκτοπισμένων στις επαρχίες Χοντάιντα και Τάιζ φιλοξενείται από συγγενείς ή φίλους τους κι έχει παγιδευτεί μέσα σε σπίτια ή σε σπηλιές ενώ οι χερσαίες συγκρούσεις, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών μαίνονται γύρω της», ανέφερε μια εκπρόσωπος της UNHCR, η Σεσίλ Πουγί, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η Αρμοστεία παράλληλα κατέγραψε μια αύξηση των εκτοπισμών και σε άλλα μέτωπα στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις επαρχίες Γκάουφ, Χάτζα και Σάμπουα.

«Οι άνθρωποι που εκτοπίζονται, καθώς και όλοι οι άλλοι άνθρωποι που πλήττονται από τη σύρραξη, συνεχίζουν πάνω απ’ όλα να έχουν ανάγκη στέγη, τροφή και νερό», και «οι ανάγκες αυξάνονται», υπογράμμισε η Πουγί.

Η τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 53.000. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο». Τον Ιανουάριο, απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν κεφάλαια ύψους 2,45 δισεκ. ευρώ για να προσφέρει κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια σε 11,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, από τη βόρεια Υεμένη, που υποστηρίζονται από το Ιράν, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον Σεπτέμβριο του 2014, εκδιώκοντας τις δυνάμεις του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ αλ Χάντι, ο οποίος έχει έκτοτε καταφύγει στη Σαουδική Αραβία.

Τον Μάρτιο του 2015, η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής μιας αραβομουσουλμανικής στρατιωτικής συμμαχίας, επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη για να υποστηρίξει τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση του Χάντι. Ο πόλεμος πήρε νέα τροπή τον Δεκέμβριο, όταν οι Χούθι σκότωσαν τον σύμμαχό τους, τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, όταν έκανε άνοιγμα προς τη Σαουδική Αραβία, αλλά και με το ξέσπασμα συγκρούσεων στο εσωτερικό του στρατοπέδου των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

(Φωτογραφία: AP / Jon Gambrell)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα