Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές για τους Ρώσους. Συμφωνία ελεύθερης διακίνησης με το Βιετνάμ

Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές για τους Ρώσους. Συμφωνία ελεύθερης διακίνησης με το Βιετνάμ

Μετά την BRICS που φιλοδοξεί να γίνει το αντίβαρο του ΔΝΤ, η Ρωσία θέτει σε λειτουργία και ένα δεύτερο "Μάαστριχ" με την ευρασιακή οικονομική ένωση σε συνεργασία με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν

Οι κυρώσεις της Ευρώπης σε βάρος της Ρωσίας προκάλεσαν τριγμούς στην κυβέρνηση Πούτιν και μια πτώση ρεκόρ στο ρούβλι. Η Μόσχα όμως δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα και έβαλε μπροστά όλα της τα σχέδια για να απεμπλακεί από την... "εξάρτηση" της ευρωπαϊκής αγοράς. Το Ιανουάριο του 2015 σύστησε μαζί με το Καζακστάν, την Αρμενία και τη Λευκορωσία την Ευρασιακή Οικονομική Ένωση, στα πλαίσια τις οποίες διασφαλίζονται οι ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού ανάμεσα στις χώρες. Ότι δηλαδή ακριβώς προβλέπεται και ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. με την ισχύ της συνθήκης του Μάαστριχ.

Μόλις την Παρασκευή, η Ευρασιακή Οικονομική Ένωση προχώρησε στην πρώτη της συμφωνία με τρίτη χώρα, εν προκειμένω το Βιετνάμ, για τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορικών συναλλαγών. Το κείμενο της συμφωνία αποτελεί το πρώτο διεθνές έγγραφο που δημιουργεί μια τέτοια ζώνη ανάμεσα σε τρίτη χώρα και την ένωση.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα προσέγγισης προς τη ρωσική πλευρά, αφού μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα υπεγράφη μια συμφωνία που αν τεθεί τελικά σε εφαρμογή ίσως βάλει την Ελλάδα δυνατά στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με τον Νότιο αγωγό φυσικού αερίου. Η συμφωνία προβλέπει και την εξεύρεση λύσης για την παράκαμψη του εμπάργκο που έχει επιβάλει η ρωσική πλευρά στα γεωργικά προϊόντα και που αν επιτευχθεί θα σώσει ανάσα στην γεωργική παραγωγή. Στα πλαίσια αυτά άλλωστε και οι δηλώσεις του υπουργού κ. Π. Λαφαζάνη πως η χώρα είναι έτοιμη να καταθέσει αίτημα για την είσοδό της στην αναπτυξιακή τράπεζα BRICS.

Πηγή: RT

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πούτιν

ADVERTISING

SHARE: