‘Υπερήφανοι’ που βρίσκονται στη ‘μαύρη λίστα’ του Κρεμλίνου, δηλώνουν Ευρωπαίοι πολιτικοί

default image

Πώς σχολιάζουν Ευρωπαίοι πολιτικοί την παρουσία τους στην περιβόητη "μαύρη λίστα" του Κρεμλίνου με τις προσωπικότητες που απαγορεύεται να μπουν στη Ρωσία

Προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στον κατάλογο που κατήρτισε η Μόσχα με τους Ευρωπαίους πολιτικούς που δε μπορούν να εισέλθουν σε ρωσικό έδαφος ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ότι είναι υπερήφανοι καθώς ανήκουν σε μία «πολύ αξιοσέβαστη λέσχη».

«Όταν είδα τα υπόλοιπα ονόματα (στη λίστα), (αμέσως) σκέφτηκα ότι ανήκα σε μία πολύ αξιοσέβαστη λέσχη» επισήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, ένας 77χρονος πολιτικός που είναι γνωστός για την σφοδρή κριτική που ασκεί στη Μόσχα σχετικά με την ουκρανική κρίση. «Θεωρώ ότι αυτό είναι μία ανταμοιβή» προσέθεσε ο βουλευτής, όπως μετέδωσε το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Συνολικά, 89 ονόματα Ευρωπαίων πολιτικών βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο που η Ρωσία έστειλε την Παρασκευή (29/05) σε πολλές πρεσβείες, ζητώντας να μη δημοσιοποιηθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ επέκρινε τη Μόσχα. «Σε μία χρονική περίοδο όπου καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί μία σκληρή και επικίνδυνη διένεξη στην καρδιά της Ευρώπης, αυτό δεν βοηθά» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός.

«Πρόκειται για μία συμπεριφορά (…) που δυστυχώς δε βελτιώνει την εικόνα της Ρωσίας» σημείωσε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μαργκότ Βάλστρεμ σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων TT.

Μεταξύ των πολιτικών που αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις της Μόσχας βρίσκεται ο πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, όπως επίσης και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιέρζι Μπούζεκ.

Σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης, η απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία επιβλήθηκε σε επιπλέον 17 πολιτικούς αξιωματούχους από την Πολωνία

Ένας Τσέχος ευρωβουλευτής και πρώην δημοσιογράφος, ο Γιάρομιρ Στετίνα, δήλωσε ότι είναι «πολύ υπερήφανος που βρίσκεται στον κατάλογο» μαζί με άλλους συναδέλφους του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το ότι έχω ενταχθεί σε αυτή τη λίστα δεν αλλάζει τη δέσμευσή μου προς τον ουκρανικό λαό» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η ευρωβουλευτής από τη Σουηδία Άννα Μαρία Κόρατσα Μπιλντ, που συχνά ασκεί κριτική στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.«Νιώθω περισσότερο υπερηφάνεια παρά φοβάμαι (…) Η λίστα του Πούτιν επιβεβαιώνει ότι κάνω καλά τη δουλειά μου ως μέλος του κοινοβουλίου» πρόσθεσε η ίδια.

Η Βρετανία εκτιμά πως η λίστα είναι “αυθαίρετη και αδικαιολόγητη”

Η “μαύρη λίστα” της Ρωσίας η οποία απαγορεύει σε ευρωπαϊκές προσωπικότητες να εισέρχονται στο έδαφός της, σε αντίποινα για ένα παρόμοιο μέτρο της ΕΕ, είναι “εντελώς αυθαίρετη και αδικαιολόγητη”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

“Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν τον κατάλογο των 89 ονομάτων. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τη νομική βάση, τα κριτήρια και τη διαδικασία (που οδήγησε στη λήψη) αυτής της απόφασης”, ανέφερε o εκπρόσωπος σε μία γραπτή ανακοίνωση. “Θεωρούμε πως αυτό το μέτρο είναι εντελώς αυθαίρετο και αδικαιολόγητο, και μάλιστα όταν δεν υπάρχει καμία μεταγενέστερη διευκρίνιση και διαφάνεια”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτός ο κατάλογος δεν διαθέτει “καμία απολύτως δικαιολογητική βάση”.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται εννέα Βρετανοί, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών M15 Άντριου Πάρκερ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Νίκολας Χάφτον, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ όπως και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ.

“Ο κατάλογος αυτός δεν διαθέτει απολύτως καμία δικαιολογητική βάση και οι ρωσικές αρχές δεν έχουν καμία δικαστική βάση για να τον νομιμοποιήσουν”, δήλωσε η εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Αν πρόθεση της Ρωσίας είναι να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ελαφρύνει τις κυρώσεις, δεν είναι ο σωστός τρόπος να το κάνει”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι κατάλογοι με τα ονόματα προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη ρωσική επικράτεια έχουν σταλεί σε κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά αρνήθηκε να κάνει σχόλια για τα ίδια τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε αυτούς.

“Η απάντηση στις ερωτήσεις πολλών ευρωπαϊκών κρατών, γιατί αυτά τα συγκεκριμένα πρόσωπα περιλαμβάνονται στον κατάλογο… είναι απλή: Αυτό έγινε σε απάντηση για την εκστρατεία κυρώσεων που έχει ξεκινήσει σε σχέση με τη Ρωσία από πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής τη Γερμανία”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

“Ένας αντίστοιχος κατάλογος υπάρχει σε σχέση με πολίτες των ΗΠΑ, ωστόσο θα πρέπει κανείς να σημειώσει πως στην περίπτωση αυτή οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται πιο εποικοδομητικά από τους Ευρωπαίους”, πρόσθεσε ο ρώσος αξιωματούχος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα