Υπό ρωσική παρακολούθηση για χρόνια οι Σκριπάλ, λέει το Λονδίνο

Υπό ρωσική παρακολούθηση για χρόνια οι Σκριπάλ, λέει το Λονδίνο
Ο Σεργκέι Σκριπάλ σε παλαιότερη φωτογραφία από δικαστήριο στη Μόσχα AP Photo/Misha Japaridze

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε προς το ΝΑΤΟ σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης ο πρώην διπλός πράκτορας ζούσε υπό το άγρυπνο βλέμμα των Ρώσων τουλάχιστον απ' το 2013

Ο πρώην διπλός κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, οι οποίοι δηλητηριάστηκαν στις αρχές Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, ήταν και οι δύο υπό παρακολούθηση από τις ρωσικές υπηρεσίες για τουλάχιστον πέντε χρόνια, υποστηρίζει ο Μαρκ Σέντγουιλ, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο Σέντγουιλ αναφέρει ότι, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το Λονδίνο, η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU παρακολουθούσε τους Σκριπάλ από το 2013 τουλάχιστον.

Στην επιστολή αυτή, που μεταδόθηκε από το βρετανικό πρακτορείο Press Association, ο Σέντγουιλ σημειώνει ότι “είναι πολύ πιθανόν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να θεωρούν τουλάχιστον ορισμένους από τους αποστάτες τους ως νόμιμους στόχους δολοφονίας”.

Ο βρετανός αξιωματούχος αναφέρεται επίσης στα συμπεράσματα του στρατιωτικού βρετανικού εργαστηρίου του Πόρτον Ντάουν που έκρινε ότι το δηλητήριο είχε τοποθετηθεί στο χερούλι της πόρτας του σπιτιού του Σκριπάλ και κάνει λόγο για ένα ρωσικό πρόγραμμα που φέρει ομοιότητες με την υπόθεση αυτή. “Τη δεκαετία του 2000 η Ρωσία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με στόχο να εξετάσει τα μέσα μεταφοράς των χημικών παραγόντων και να εκπαιδεύσει το προσωπικό των ειδικών μονάδων στη χρήση αυτών των όπλων”, υποστηρίζει. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι την τελευταία δεκαετία “η Ρωσία παρήγαγε και αποθήκευσε μικρές ποσότητες του Νόβιτσοκ στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος”.

“Εξακολουθούμε επομένως να θεωρούμε ότι μόνο η Ρωσία διαθέτει τα τεχνικά μέσα, την επιχειρησιακή εμπειρία και το κίνητρο” για να εξαπολύσει επίθεση στους Σκριπάλ. “Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση”, καταλήγει ο Σέντγουιλ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε πως τα ευρήματα του συμφωνούν με τη θέση του Λονδίνου στην υπόθεση, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην ουσία Νόβιτσοκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα