Υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς: Ο Μάικλ Κόεν επικαλείται την προστασία του Συντάγματος

Υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς: Ο Μάικλ Κόεν επικαλείται την προστασία του Συντάγματος
Ο Μάικλ Κόεν προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ AP

Σε ιδιωτική διαιτησία θέλει να οδηγήσει ο Τραμπ την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς, αναφορικά με την εμπλοκή που είχε στη συμφωνία καταβολής οικονομικού ποσού σε αντάλλαγμα για τη σιωπή της πρωταγωνίστριας αισθησιακών ταινιών

Ο Μάικλ Κόεν προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ κατέθεσε χθες δικαστικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία επικαλείται τα συνταγματικά δικαιώματά του (Fifth Amendment) κατά ενδεχόμενης αυτοενοχοποίησης του, σχετικά με την εμπλοκή που είχε στην συμφωνία με την πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, μεταδίδει το CNN.

Η συμφωνία αυτή προέβλεπε την καταβολή οικονομικού ποσού σε αντάλλαγμα για την σιωπή της Ντάνιελς και αναφορικά με ερωτική σχέση που είχε η ίδια, με τον πρόεδρο Τραμπ. Κατά την κατάθεση των δικαστικών εγγράφων, ο Κόεν επικαλέστηκε τις έρευνες που έκαναν πράκτορες του FBI στην κατοικία του, στο γραφείο του, αλλά και σε δωμάτιο ξενοδοχείου προχωρώντας σε κατάσχεση “διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών κι εγγράφων που είχα στην κατοχή μου,” ανέφερε ο ίδιος στα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκε σε περιφερειακό δικαστήριο στο Λος Άντζελες.

“Επί τη βάσει των συμβουλών του δικηγόρου μου, επικαλούμαι τα συνταγματικά μου δικαιώματα για όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την υπόθεση αυτή και την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το FBI, αλλά και τον Γενικό Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης,” εξήγησε ο Κόεν.

Η συγκεκριμένη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ περιέχει μία σειρά προβλέψεων που αναφέρονται στον ποινικό νόμο. Μεταξύ αυτών, εγγυήσεις για την πορεία της διαδικασίας, αλλά και το δικαίωμα της άρνησης στην απάντηση ερωτήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτοενοχοποίησης.

Ο Κόεν προχώρησε στην συγκεκριμένη κίνηση στο πλαίσιο προσπάθειας που κάνει προκειμένου να καθυστερήσει την ενεργοποίηση της μήνυσης που έχει καταθέσει η Ντάνιελς. Ο δικαστής που έχει αναλάβει τη εκδίκαση της υπόθεσης αυτής δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ήθελε ν’ ακούσει άμεσα τις απόψεις του Κόεν πριν λάβει αποφάσεις για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Ο δικηγόρος της Ντάνιελς Μάικλ Αβενάτι χαρακτήρισε την δικαστική διακήρυξη που κατέθεσε ο Κόεν “συνταρακτική εξέλιξη.”

“Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των ΗΠΑ δεν επικαλέστηκε δικηγόρος του εν ενεργεία προέδρου την 5η Τροπολογία, σχετικά με υποθέσεις του προέδρου. Αυτό είναι συγκλονιστικό καθώς ο Μάικλ Κόεν ήταν μεσάζοντας για τον Τραμπ, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών #basta (φτάνει),” έγραψε ο Αβενάτι στο Twitter.

Ο ίδιος δικηγόρος δήλωσε στο CNN ότι η επίκληση της 5ης Τροπολογίας από τον Κόεν ενισχύει τις καταγγελίες εναντίον του.

Ο δικηγόρος της Ντάνιελς Μάικλ Αβενάτι AP

Ο δικαστής στο Λος Άντζελες Τζέιμς Οτέρο καλείται ν’ αποφασίσει εάν υπάρχει ουσιαστική αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των επιδρομών που πραγματοποίησαν οι πράκτορες του FBI στη Νέα Υόρκη και της υπόθεσης που έχει μπροστά του, για την οποία, η Ντάνιελς ζητάει την ακύρωση της εμπιστευτικής συμφωνίας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ο Κόεν της κατέβαλε το ποσό των 130.000 δολαρίων προκειμένου η ίδια να μην αποκαλύψει μια ερωτική σχέση που είχε με τον Τραμπ, δέκα χρόνια πριν από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, το 2006.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ διαψεύδει ότι είχε ποτέ ερωτική σχέση με την Ντάνιελς.

Καθώς ο Κόεν και οι συνήγοροι του αιτήθηκαν την παραμονή τους στην υπόθεση, ο δικαστής Οτέρο δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι σε αυτούς εναπόκειται πλέον το βάρος της απόδειξης, μιας ουσιαστικής αλληλοκάλυψης μεταξύ των δύο υποθέσεων. Το “αίνιγμα” σύμφωνα με τα λεγόμενα του δικαστή είναι ότι “το αντικείμενο και το εύρος της ποινικής έρευνας, παραμένει μυστήριο.”

Τόσο ο Κόεν, όσο και ο δικηγόρος του Μπρεντ Μπλέικλι υποστηρίζουν ότι η υπόθεση της Ντάνιελς μπορεί εναλλακτικά να οδηγεί σε ιδιωτική διαιτησία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα