Υπουργικά ‘καρφιά’ στον Νετανιάχου

Υπουργικά ‘καρφιά’ στον Νετανιάχου
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, Feb. 11, 2018. (Ronen Zvulun, Pool via AP) Ronen Zvulun, Pool via AP

Ο υπουργός Παιδείας και κυβερνητικός εταίρος του ισραηλινού πρωθυπουργού αφήνει υπονοούμενα για δωροδοκία του Νετανιάχου, αλλά τηρεί στάση αναμονής μέχρι να αποφασίσει ο εισαγγελέας

Ένας απ’ τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Εστία που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, επέκρινε σήμερα τον ισραηλινό πρωθυπουργό, όμως δήλωσε πως παραμένει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού μέχρι να αποφασίσει ο γενικός εισαγγελέας αν θα απαγγείλει ή όχι κατηγορίες σε βάρος του πρωθυπουργού.

«Το να έχεις αποδεχθεί για μια παρατεταμένη περίοδο δώρα που αντιπροσωπεύουν μεγάλα ποσά, σημαίνει ότι δεν στάθηκες στο ύψος των προδιαγραφών» μιας προσωπικότητας που υποτίθεται πως δίνει το παράδειγμα, ανέφερε σε ομιλία του στο Τελ Αβίβ ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ. Όμως «βρισκόμαστε σε κράτος δικαίου και ο πρωθυπουργός έχει το τεκμήριο της αθωότητας. Γι’ αυτό αποφάσισα να περιμένω», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγείται, παραμένει σταθερή και θα συνεχίσει να κυβερνά παρά την απειλή να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες για διαφθορά.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ο συνασπισμός είναι σταθερός. Ουδείς, ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος, έχει σχέδια να πάει σε εκλογές. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για το καλό των πολιτών του Ισραήλ μέχρι το τέλος της θητείας μας» το 2019, τόνισε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Χθες η αστυνομία εισηγήθηκε  να απαγγελθούν σε βάρος του πρωθυπουργού κατηγορίες για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε δύο υποθέσεις.

Η έκθεση της αστυνομίας «είναι γεμάτη τρύπες σαν ελβετικό τυρί», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός καταφέρθηκε επίσης έντονα κατά του πρώην υπουργού του επί των Οικονομικών, του Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος εμφανίζεται ως μάρτυρας κλειδί σε μία από τις υποθέσεις, «την ώρα που έχει υποσχθεί να με ρίξει με οποιοδήποτε τίμημα». Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Λαπίντ είναι ένας από τους κύριους ανταγωνιστές του Νετανιάχου σε περίπτωση εκλογών.

Η τελική απόφαση για την παραπομπή δεν θα ληφθεί πάντως από την αστυνομία, αλλά από τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ και ίσως πάρει εβδομάδες ή και μήνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα